Tilastot
Jämsän Paintball 20 vuotta!
Syntymäpäiväonnitteluja
Jämsän Paintballin perustamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta, mikä on aika pitkä pätkä tehdä mitään hommia yhtäjaksoisesti, kotimaisen paintballin onneksi Jämsän suunnalla on jaksettu . Yrityksen historiaan kuuluu koko joukko uusien asioiden testaamista ja skenessä ensimmäisenä tekemistä ja edelläkävijänä toimimista, joka on muokannut kotimaista paintballia varsin positiiviseen suuntaan.
Syntymäpäiväonnittelut Jämsän Paintballille ja kiitokset kaikenlaisesta innovatiivisesta tekemisestä Anssi Mennalalle, ilman heitä kotimainen paintball voisi olla aika eri näköistä . Viimeisen 20 vuoden aikana Jämsän Paintballista on kasvanut kaveriporukan puuhastelusta useita ihmisiä työllistävä, monialainen elämystapahtumayritys.
Tässä poimintoja matkan varrelta:
Perustaminen
Värikuulahommat lähtivät Jämsässä liikkeelle vuonna 2001 sillä perinteisellä meiningillä, eli kaveriporukka vuokrasi varusteet ja kävi muutaman kerran pelaamassa. Varusteita ei kuitenkaan ollut kovin lähellä tarjolla ja talvella asioita sitten mietittiin.
Keväällä 2002 sitten päädyttiin ostamaan omia varusteita ja yritystoiminta sai alkunsa kesäkuussa. Toiminta alkoi viikkopeleillä ja vuokrauksilla. Aivan alussa pelattiin nykyisen paikan lisäksi erillisellä metsäkentällä, mutta legendaarinen Kuivuri muodostui kuitenkin nopeasti toiminnan pääpaikaksi.
Saari-Törni
Jämsän Paintballin porukka ei suinkaan jäänyt vain kotikentälle pelaamaan, vaan ensimmäinen vierailu oli Saimaalla järjestetty Saari-Törni, jonka järjestelyissä oltiin myös mukana paineilman ja vuokra-aseiden muodossa. Siellä pelattiin Lappeenrannan edustalla saaressa, joka aikoinaan kuului Salpalinjaan, eli kalliosaareen oli kaivettu juoksuhautaa ja bunkkereita, varsin eksoottinen pelialue tuolloin.
Saari-Törnin maisemia Lappeenrannan edustalla
Salpa-linjan linnoitustöitä saaressa
Suurpelit
Kun Jämsän Paintballista puhutaan, niin Suurpeli mainitaan aika automaattisesti samassa yhteydessä. Ensimmäinen Suurpeli sai aika ansaitusti lisänimen ”suuri heinäpaalisota,” kun pelaajien kohteina olivat eri puolille kenttää heinäpaaleista kasatut bunkkerit. Niitä vallattiin, menetettiin ja otettiin taas takaisin, kunnes niitä sitten myös räjäyteltiin pois .
Sen jälkeen vuosittaiset pelit ovat muodostuneet omanlaisekseen instituutioksi suomalaisessa paintballissa, jonne ovat kokoontuneet yhteen niin kisa- kuin harrastepelaajatkin sulassa sovussa. Erilaiset pelimuodot ja laajamittaisten pelaajaroolien sekä monen joukkueen käyttö ovat kaikki olleet ensimmäisenä käytössä kotimaisissa peleissä nimenomaan Jämsässä.
Suurpelin arvoa kotimaiselle paintballille on vaikea mitata, mutta olisi myös vaikea ajatella minkälainen laji olisi, jos tapahtuman järjestämistä ei aikoinaan olisi aloitettu. Aktiiviharrastajilta ainakin olisi jäänyt aikamoinen joukko tuttavuuksia pois, kun monivuotisista osallistujista on tullut ensin tuttuja ja sitten ystäviä, pelipäivästä on muodostunut pitkän viikonlopun mittainen reissu majoittautumisineen ja oheisohjelmineen. Paljon olisi jäänyt kokematta.
Pelaajia kuuntelemassa Suurpelin alkubriiffausta Konttikentän ja Kuivurin välimaastossa
Kuulasadetta Suurpelissä
Sinisen joukkueen alkurynnäkköä
Keltaisen joukkueen päämajaa
Suunnittelua ja pelin kulun seuraamista kartalla, numerolapuilla merkitty eri joukkueiden sijainnit
Kilpimuuria Kaupunginväylällä
Tehosteräjäytykset
Erilaiset tehosteet ovat olleet iso osa Suurpelejä, pelejä on laitettu käyntiin erilaisten paukkujen avulla ja porukkaa viihdytetty. Ammattilaisten toimesta ja turvallisesti. Kaikista suurin pamaus olikin sitten kuitenkin omaa luokkaansa, varotoimena Jämsän alueen ilmatila suljettiin (ei mikään vitsi) .
Alkuvuosilta muistuvat myös mieleen eräät autot, joita hyökkäävä joukkue suunnitteli kovasti Suurpelissä käyttävänsä. Heti pelin alussa ne sitten lensivätkin ilmaan .
Suurpelin erän lähtöpanosta Lentokentäntien varrella
Erän aloitus Konttikentän ja Välimetsän kulmalla
Amfibiovaunu ja ajoneuvot
Pelien vetonaulaksi Jämsään hankittiin jo toiseen Suurpeliin valtava neuvostoaikainen amfibiovaunu PTS-M, joka toimi monessa pelissä pelaajien siirtämiseen sekä saattotehtävien kohteena. Sitä myös käytettiin ihan vesistönkin ylitykseen, pelaajia tuotiin joen yli vastustajan puolelle alkuvuosien pelissä .
Lisäksi peleissä on käytetty vuosin varrella mitä erilaisempia ajoneuvoja, joita ei muissa kotimaan peleissä juuri ole ollut. Ne myös muokkasivat Suurpeliä reilusti, luoden tarpeen PST-pelaajien roolille, joille muun pelaamisen ohessa tarjoutui mahdollisuus metsästää pelaajien lisäksi myös autoja erillisillä PST-aseilla.
PTS-M lähdössä tehtävälle
Ajoneuvoja Suurpelissä Konttikentällä
Auto ampujineen kiusaamassa vastustajia lentokentän maastossa
Vironpelit
Kotimaan lisäksi Jämsästä päätettiin lähteä myös järjestämään reissuja ulkomaille. Yhteistyössä Adrenaline Gamesin kanssa syntyivät Vironpelit, joissa etelänaapurissa pelattiin eri puolilla maata sellaisissa paikoissa, joita ei oikein Suomesta löydy. Pelialueina ovat toimineet erilaiset vanhat neuvostoajan tukikohdat ja uudemmatkin Viron poliisin ja armeijan harjoitusalueet sekä mm. käytöstä poistettu vankilakompleksi.
Samalla tutustuttiin varsin erilaiseen pelikulttuuriin, erityisesti reissuilta on jäänyt mieleen se, että mitä tahansa kentältä löytyvää käytettiin helposti kilpenä ja suojia rakenneltiin vauhdissa kesken pelin, mikä taas on ollut Suomessa kiellettyä. Peleissä vastaan tulleiden ajoneuvojen kirjo on myös aikamoinen. Kentillä käytettiin myös usein pelien alussa kapeita ”rännejä” joihin pelaajat pakkautuivat, josta tuloksena oli sitten kuulasadetta ja muistoja . Vironpelien kokemuksia sitten tuotiin Suomeen ja ne osaltaan muokkasivat meidänkin pelikulttuuriamme.
Oma lukunsa on myös useimmissa peleissä pelaajien tukikohtana Tallinnassa toiminut hotelli Dzingel. Vironpelien reissujen kaikista kommelluksista saisi varmaan oman kirjansa kirjoitettua .
Vironpelin kävijöitä pelin jälkeen
Ajoneuvokalusto Vironpeleissä on ollut mukavan kirjavaa
Vironpelejä (Viron puolella markkinointinimi ollut Big Game) on pelattu mitä moninaisemmilla kentillä
Suomalaisia ryhmittäytymässä erän alkuun Vironpelissä
Vaja
Vaja on ollut aika olennainen osa Jämsän Paintballin kenttiä alusta saakka. Sen hallinnasta on taisteltu niin lukemattomissa vuokrapeleissä kuin Suurpeleissäkin. Päivityksissä sinne myös rakennettiin väliseiniä ja kulkua yläkertaan parannettiin, jolloin rakennuksesta tuli entistäkin pelattavampi. Lähelle ulkopuolelle rakennetut pienemmät mökit myös muuttivat ja monipuolistivat lähestymissuuntia kivasti. Niistä huolimatta aina hankala vallattava .
Vaja aika alkuperäisessä muodossaan, maalailtu kuulin aika monta kertaa tämän jälkeen
Kaupunki
Kaupunkikentän rakentaminen oli myös iso askel Jämsän Paintballin kehityksessä, metsää kaadettiin ja aluetta laitettiin uuteen uskoon ihan vain paintball-käyttöön. Vastaavia pelialueita ei silloin ollut ja kenttä onkin toiminut, jos ei nyt ihan kopioinnin kohteena niin ainakin innoittajana muillekin .
Päivitysten myötä kaupunkikenttä on vuosikymmenten aikana laajentunut ja edelleen monipuolistunut. Iso määrä autoja tarjoaa lisäsuojaa ja kentän pohjoispää on saanut oman ilmeensä katollisten mökkien lisääntyessä. Samalla rakennuksiin on ikuistettu kotimaisen paintballin Hall of Fame, kun mökkejä on nimikoitu peinttivaikuttajien nimin.
Isojen konttien lisäämisellä luotu monikerroksisuus muutti myös pelaamista edelleen ja useamman pelin kohteena ollut ”Grande” on aikamoinen maamerkki.
"Grande"-kompleksin monikerroksisuus toi pelaamiseen kivasti uutta
Kaupunkikentällä riittää suojaa rakennuksista, autoista ja muista rakennelmista
Huoltorakennuksen valmistuminen
Iso askel Jämsän Paintballille oli erillisen, nimenomaan paintballiin tarkoitetun huoltorakennuksen valmistuminen. Tilat on suunniteltu nimenomaan pelien järjestämistä varten ja siinä on saatu kaikki tarpeellinen yhteen paikkaan. Tällöin pois jäi iso määrä tavaroiden kuljetusta ja siirtelyä, asioiden nopeutuessa ja palvelun sujuvuuden parantuessa mukavasti asiakkaiden kannalta. Lämmitetyt tilat helpottavat myös talvipelaamista kivasti.
Samalla paineilmalinjastoja on laajennettu siten, että tätä pelaamisessa tuiki tärkeää ainetta saa eri puolilta tonttia, joten peliryhmät voivat kiertää kentältä toiselle.
Suurpelin jälkipelejä huoltorakennuksen edustalla
Kilpatoimintaa
Jämsän Paintballin toiminta on tietysti keskittynyt vuokratoimintaan ja harrastepelien järjestämiseen, mutta porukka on ollut aktiivinen myös kisapuolella. Joukkue pelasi liiton sarjoissa divisioonissa monta vuotta ja nousi myös SM-liigaan saakka.
Irtoturnausten järjestämisessä on myös kunnostauduttu. Jämsän Päätepysäkki-turnaus oli monta vuotta eräänlainen epävirallinen kauden päätös, jonne kisapelaajat kokoontuivat usein sekatiimeilläkin pelaamaan rentoon ympäristöön.
Jämsän Paintballin kisatiimin pelaaja Raumalla Suomen Paintball-liiton turnauksessa
Lisää kenttiä
Kun toiminta on laajentunut, on myös erillisiä pelikenttiä rakennettu reilusti lisää. Kun tontilla saattaa olla toistakymmentä vuokraryhmää päivittäin, pitää heille myös olla tilaa temmeltää. Nykyisellään kaupunki on laajentunut niin että sielläkin voi pelata yhtä aikaa eri alueilla. Lisäksi löytyy Vaja ja sen mäen kenttä, konttikenttä, Kuivuri, Kuivurin lehto, Vaneri ja useampi erilainen metsäkenttä.
Näkymiä konttikentälle Kuivurilta päin
Himos
Varsinkin Suurpelin kävijöille Himos on majoituspaikkana tullut tutuksi ja Jämsän Paintball on ollut muutenkin tarjoamassa tekemistä alueelle saapuville matkailijoille. Tämä yhteistyö on myös viime aikoina syventynyt, kun yritys on ostanut alueelta kaksi mökkiä, Käpylinnan ja Villa Kantrin. Näin asiakkaille pystytään tarjoamaan varsin monipuolista pakettia, kun pelien varauksen yhteydessä pystyy myös varaamaan majoituksen kerralla.
Liekinheitintä
Paintball on ollut polttariporukoille jo pitkään yksi suosittu ohjelmanumero. Sen yhteyteen toki monet haluavat monenlaista erilaista tekemistä ja tähän tarpeeseen Jämsässäkin on vastattu, kun juhlakalu voi päästä käyttelemään aitoa liekinheittintä, jollaista ei taida ihan äkkiä tulla vastaan muualla :
Koronasta selviäminen
Niin kuin kaikkiin tapahtumanjärjestäjiin, korona luonnollisesti vaikutti myös värikuulabisnekseen. Jämsässä ei kuitenkaan annettu asian lannistaa, vaan aika käytettiin hyväksi. Toimintamalleja ajateltiin uusiksi ja kenttiä sekä kalustoa uusittiin. Jämsässä on mm. siirrytty käyttämään enemmän kevyemmin ampuvia .50 kaliiberin värikuula-aseita ja niitä meneekin jo kolmasosalle asiakasryhmistä.
Nykyään Jämsän Paintballin toimintaa pyörittää päätoimisesti Anssin vaimo Minna ja kymmenkunta pelinvetäjää. Rajoitusten helpottaessa pelaajat löysivät sitten tiensä takaisin uusituille kentille ja voisikin sanoa että nyt on menossa aikamoinen ryntäys ja pelaajia riittää.
Aina jotain uutta tulossa - Elämyspalokunta
Jotta asiat eivät jähmety, niin aina pitää olla myös uutta suunnittelussa ja tulossa. Nyt rakenteilla on uudenlainen tuote paintball-alueen kylkeen, eli Elämyspalokunta. Siinä asiakkaat pääsevät testaamaan palomiehen työtä sammutuskontin avulla, eli luvassa on aika erikoinen elämys vaikkapa polttareiden yhdeksi ohjelmanumeroksi paintballin lisäksi .
Kaavakuvaa Elämyspalokunnan alueesta, joka tulee paintball-kentän läheisyyteen
Paintball.fi kyseli myös mielipiteitä muiltakin, eli… ”Miten näet Jämsän Paintballin merkityksen suomalaisen peinttiskenen kehitykseen?”
Jani Leskinen, Suomen Paintball-liiton puheenjohtaja:
Ensinnäkin liiton puolesta onnittelut seuralle pitkäjänteisestä toiminnasta. Jämsän Paintballin pelialue on ainutlaatuinen koko pohjoismaissa. Panostukset alueen rakentamiseen ja kehittämiseen ovat olleet nähtävissä jokaisessa Suurpelissä. Vuosittainen jättitapahtuma on koonnut suomalaiset pelaajat yhteen pitämään hauskaa osaamistasoista ja harrastuksen muodoista riippumatta. Suurpeli on Suomen "World Cup" eli tapahtuma mikä tulisi kaikkien harrastajien kokea vähintään kerran ja mieluiten vuosittain. Suurpelin mittakaava ja puitteet yllättävät positiivisesti aina ja siellä aidosti huomaa kuinka mahtavaa porukkaa lajissa on mukana. Tässä massatapahtumassa näkee myös laajan kirjon paintin varusteita vuokramutkista viimeisimpiin kisasähköihin. Tämäkin laajentaa kaikkien osallistujien käsitystä lajin mahdollisuuksista ja houkuttelee testaamaan vähän eri tapoja harrastamiseen.
Aktiivinen lajitoiminta pelialueella on mahdollistanut myös useiden Jämsän Paintballin joukkueiden muodostumisen vuosien saatossa osallistumaan Suomen Paintball-liiton sarjoihin. Toivottavasti aktiivisuus jälleen lähtee nousuun myös kilpapuolella muutamien hiljaisempien kausien jälkeen. Henkilökohtainen kiitos ja kummarrus Jämsän Paintballin veturille Anssi Mennalalle työstä paintballin eteen. Hän kuuluu joukkoon suomalaisia lajin tukipylväitä joita ilman tässä maassa ei olisi näin aktiivista toimintaa.
Tero Kettu, Päijät-Hämeen Paintball:
Jämsän Paintball on brändi jonka jokainen harrastaja nykyisellään tuntee. Yritys on kaikkien toimintavuosiensa aikana tehnyt Suurpelillään merkittävää duunia luomalla yhteisöllisyyttä lajimme eri suuntausten välillä.
Petri Meuronen, Saimaan paintball-urheilijat:
Jämsän Paintballilla on ollut suuri merkitys koko suomalaiseen peinttiin ja sen tunnettavuuteen. Väitän että Anssi on yksi niistä merkittävistä henkilöistä joiden ansiosta 2000-luvun alussa peintti lähti mielettömään nousuun, kun oli Viron peliä ja YLEssäkin oli juttua. Oli hienoa että Anssi kävi aikoinaan Saari-Törni skenariossa Lappeenrannassa ja lähti viemään lajia eteenpäin. Toivottavasti Jämsän Paintballin joukkue nähdään myös vielä joskus kisakentilläkin.
Tuure Toivola, Paintball Sissos Oy:
Jämsän paintball henkilöityy vahvasti Anssiin ja Anssi tunnetaan sekä Suomen suurimman paintball kentän pyörittäjänä että Suurpelin Isänä. Anssin rakkaus Suurpelin pyörittämiseen sekä rajähdyksiin, liekinheittimiin ja mitä erilaisimpiin ajoneuvoihin, joita Anssi on hankkinut ja modannut painttikäyttöön on antanut mahtavaa näkyvyyttä lajille ja tuonut sitä extraa millä Anssin järjestämät tapahtumat ovat erottuneet muista paintball-tapahtumista.
Miten Jämsän Paintball on vaikuttanut sinun paintballin harrastamiseesi?