Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1512
events: 1
images: 9478
youtube videos: 641
Files: 19
Groups: 1

Tiimihaastattelussa Aurora Unityn Johanna Lammassaari

user image 11.04.2022
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Haastattelut
paintball.fi

Uutta naisjoukkuetta

Tiimihaastattelussa Aurora Unityn Johanna Lammassaari

Naispelaajat ovat paintballissa valitettavan harvassa ja naisjoukkueet sitäkin harvemmassa. Tätä aukkoa paikkaamaan on talvella syntynyt Aurora Unity, johon on saatu kerätty naisia eri joukkueista pitkin Suomea ja mikä tärkeintä houkuteltu myös kokonaan uusia pelaajia mukaan.

Paintball.fi haastatteli tiimin vetäjää Johanna Lammassaarta joukkueen kasaamisesta, jo tehdystä työstä ja tulevaisuuden suunnitelmista.


Kimmo Kainulainen: Aurora Unity on uusi naisjoukkue. Minkälainen projekti tiimin kasaaminen ja toiminnan aloittaminen on ollut?

Johanna Lammassaari: Kiitos kysymästä, projekti sai sytykkeen 2021 Tampereen kierrokselta. Petteri Sintosen kanssa tuli naisjoukkue puheeksi ja siitä kannat iskien Vatos Locosin Senja Marjamaan juttusille, että lähdetäänkö nyt toteuttamaan niitä isoja unelmia, vastaus tietenkin: "Maajoukkue-unelma on ollut mun haaveena jo pitkään."

Ei kun takaisin Nopskun luokse että eiköhän aleta kasaan unelmista totta kun puitteet on kohdillaan ja tahtotilaa riittää. Tampere lokaationa on minun silmään ratkaiseva. Se aukaisee mahdollisuuden kokoontua yhteen autolla sekä junalla kun ajatellaan myös pohjoista osaa Suomea. Pääsee Ylivieskalaisetkin nauttimaan 5h ajomatkasta tai 3h junamatkasta. Itsekin kun olen aina kulkenut pitkää matkaa treeneihin (Kla-Yka 90km) ja turnauksiin, tiedän kokemuksesta matkustaminen vievän oman osansa energiasta ja taloudesta, joten mitä lyhyemmän matkan päässä, sen parempi.

Kutsuin tietämiäni ja tunteamiani naispelaajia porukkaan mukaan sairaslomalla lokakuussa ja marraskuussa joukkueen pohjalle syntyi yhdistys; Unity - United women paintballers in Finland ry, jonka tehtävänä on tukea ja auttaa naispelaajia kehittymään lajin parissa omassa kotiseurassa, sekä myös omissa yhteistreeneissä, joita on nyt järjestetty talvikautena Lappeenrannassa Saimaan Paintball-Urheilijoiden "Paintball keitaassa." Parhaiten meidät tunnetaan Aurora Unitynä, ja pyrimme tänä kautena kiertämään omana joukkueena aloittelija sarjassa ja irtoturnauksissa. Kunnianhimoinen tavoite on osallistua naisten maajoukkueena UPBF turnaukseen vuonna 2023, mikäli naisten sarja ensi vuonna järjestetään. SPBL antaa tukensa tälle projektille. 

Ketä kaikkia on mukana?

Meitä on tällä hetkellä Old Hobosista kolme, Vatos Locosista kaksi, Urhosta yksi, sekä pelaajia, jotka eivät tällä hetkellä kuulu mihinkään seuraan ja ovat esimerkiksi nyt ensimmäistä kertaa kokeilleet kilpapaintballia treeneissä. Aktiivisessa ryhmässä yhteensä yksitoista naispelaajaa. Kokenutta, ruosteista sekä vasta-alkajia siis löytyy. Kaikki naispelaajat ympäri Suomen ovat tervetulleita mukaan toimintaan ja tulemaan mukaan meidän treeneihin. Maantieteellisesti meitä löytyy pelaajia Kotkasta Ylivieskaan ja toivottavasti jo hyvinkin pian Lappeenrannasta. 

IMG_20220402_183516.jpg

Olette olleet myös mukana organisoimassa naisten pelejä Saimaan Paintball-Urheilijoiden sisäpelipaikassa Lappeenrannassa tänä talvena. Miten se on lähtenyt liikkeelle?

Naisten avoimet oli Petri Meurosen idea sisällyttää meidän treenien yhteyteen ja sillä tavalla saada naisia tutustumaan lajiin. Naisjoukkue on myös Saimaan Paintball-Urheilijoiden toiveissa, joten sitä työtä tässä tehdään, seura on kasvava ja aktiivinen, tukevalla pohjalla sisältäen myös junnutoimintaa mikä on todella tärkeää lajin tulevaisuuden kannalta. Vaikka Aurora Unityn treenit peruuntuivat kahdesti sairasteluiden ja työesteiden vuoksi, naisten avoimet käytiin siitä huolimatta pitämässä Ronjan kanssa ja osallistuja tuli joka kerralle, että voitiin pelata 3vs3-1vs1 pelejä mekaanisilla sekä sähköisillä merkkaimilla. Naisissa on potentiaalia ja intoa, sen lisäksi että naiset haravoi reballit hyvinkin tehokkaasti, toivoivat kovasti että toimintaa järjestetään vielä lisää. Matalakynnys lähteä naispelaajien vetämään tapahtumaan tarjoaa niin sanotusti "silmättömän salin," joka luo omanlaatuiset olosuhteet tulla lajin pariin naisena. "Tää on vain tyttöjen juttu" lausahti eräs osallistuja miehelleen, joka oli toivonut päästä mukaan. Kyllä siis tällaiselle tekemiselle on paikkansa paintball kartalla. 

Vain naisille suunnatut pelit alentavat varmasti kynnystä lähteä koittamaan lajia, onkos niitä tarkoitus jatkaa kesäkaudellakin?

Kyllä, koska Lappeenrantaan avoimiin osallistuneet naiset toivoivat vielä jatkoa, lupauduin niitä vielä sinne järjestämään kesän aikana noin kerran kuussa. Paluumatkan varrella on myös Vierumäki, joten tätäkin on jo pohjustettu että Vierumäelläkin naisten avoimien tyylistä settiä järjestetään. Naisten avoimien pelien ideaa on mahdollista lähteä tekemään myös Turussa ja PK-seudulla, mikäli seuroista löytyy naisvetäjät. 

IMG_20220402_183257.jpg

Naisten maajoukkuesysteemit ovat tainneet herättää innostusta laajemminkin eri puolilla maailmaa ja nyt Yhdysvalloissa alkoi myös naisille oma pro-sarjansa NXL:ssä, miltä se vaikuttaa?

WNXL keskustelua seurasin somessa, samaa mieltä olivat monet, että tämähän on tasa-arvoinen laji ettei varsinaisesti tarvitse olla erillistä naisten sarjaa. Mutta, kun tarkastelee suurennuslasilla niin ei naispelaajia pro-joukkueissa ole vaikka huippuja naispelaajia on. Ensimmäinen naisvalmentaja, Nikki McEvers, sentään löytyy Team Ironmenin valmentajana. Saman näkee Suomessakin, ei SM-liigassa ole naispelaajia, 1. divisioonassa kylläkin. WNXL näytös oli hyvin jännittävää katsottavaa, ja täytyy myöntää että WNXL nostaa nyt naispelaajat näkyvälle paikalle josta ammentaa omaan tekemiseen intoa ja vinkkejä. Me naiset tarvitsemme kaltaisiamme esikuvia. Taitaapi olla paintball-jumalilla ollut osuutta tapahtumien kulkuun, sillä näytösottelu itseasiassa pelattiin samana viikonloppuna kun Unity - United women paintballers in Finland ry syntyi. Karla Andradekin meidän joukkueen syntymisestä oli todella innoissaan ja onnitteli, sai siitä lisää innostusta tehdä uusia treenivideoita someen ja haluaa sillä tavalla myös tukea meitä. Iso määrä hänen tekemästä materiaalista katosi kun hänen tilinsä hakkeroitiin, joten hienoa että jaksoi nousta vastoinkäymisistä huolimatta takaisin satulaan. Naisten yhdistyminen on tällä hetkellä myös kovassa nousussa Englannissa Lionessesin myötä, ja sitä on ilo katsella kun heillä on jo juniori-toimintaakin. Lluciah Woodin projekti, Pass the Mask videon https://fb.watch/cdA5Q9KdQi/ suomalaisten naispelaajien kaarti on edustettuna myös Unityssä. Pienistä pisaroista koostuu pikkuhiljaa valtameri. 

Maajoukkueosallistuminen kerää aina reilusti mielenkiintoa, olisiko mahdollisuuksia jo tämän vuoden kisoihin?

Suunnitelmana on rakentaa ensin pohjalle toimiva naisjoukkue, taitotaso kehittyy siinä samalla jokaisella pelaajalla. Olisi lähinnä egon pönkittämistä lähteä heti maailman valloitukseen, kyseessä kuitenkin tärkeä tehtävä edustaa Suomea maajoukkueena, ja sinne me ei haluta mennä suinkaan ottamaan pataan vaan laittaa kampoihin. Elämä on yllätyksellistä, pelaajana, naisena ja äitinä tiedän kyllä yhden jos toisenkin käänteen, miksi asiat ei mene aina käsikirjoituksen mukaan. Sen takia olisi äärimmäisen hyvä, että aktiivisia lajia sykkiviä naisia tulisi enemmän lajin pariin, sillä kahdella tai kolmella pelaajalla homma ei toimi. Onneksi meidän joukkueessa on vahvoja, määrätietoisia ja viisaita naisia, varustettuna suurella sydämellä ja rakkaudesta lajiin, on etuoikeutettua olla tässä hetkessä juuri heidän kanssa, kirjoittaa yhdessä tätä herstoryn lehteä. Äärimmäisen kiitollinen olen siitä kaikesta tuesta, mitä olemme jo tähän mennessä kaikilta teiltä saaneet, mm Miro Rainio, Petri Meuronen (SPU/Raakakone) ja Petteri Sintonen (Sparta paintballvuokraamo), Kimmo Suominen (OldHobos) ja Tero Kettu (PH paintball/Paintbusters). 

Mikä olisi tulevaisuudelle mieluisampaa kehitystä, lisää naisjoukkueita vai lisää naisia pelaamaan jo olemassa oleviin tiimeihin?

Molemmat, naispelaajia ensin kotiseuroihin/tiimeihin ja pitkällä tähtäimellä naisjoukkueita, ehkäpä myös naisten sarja Suomeenkin, mutta sinne on vielä pitkästi matkaa, sillä joukkue-/pelaajapula on akuutti monessa tiimissä. Sekajoukkueissa on vahvuutensa, pelaaja oppii kokeneemmalta kuinka pelataan, esimerkissä on voimaa. Parempi ottaa jokainen pelaaja mukaan toimintaan sellaisena kuin on, tasavertaisena henkilönä jolla on omat haasteensa. Kotiseuran/tiimin tehtävänähän on tarjota mahdollisuus harrastukseen, jossa pelaajat kasvavat ja kehittyvät, osana joukkuetta ja kotiseuraa, osana tätä Suomen kokoista paintball yhteisöä ja mahdollisuuksien mukaan myös lähteä kansainvälisille kentille, jokaisella seuralla/tiimillä/pelaajalla ne omat tavoitteet mitä kohti pyrkivät. Nähdäkseni tämä on myös se tuloksekkain tyyli saada naispuolinen henkilö jäämään lajin pariin kun sitä saa tehdä täydestä sydämestä, tähdätä ja saada siihen tiimin tuen. 

Mitä kautta kannattaa olla yhteyksissä kun haluaa toimintaan mukaan?

Jos haluaa tulla Unity - United women paintballers in Finland ryn jäseneksi ja yhdistyneen naisjoukkueen toimintaan mukaan, lähteä näyttämään mistä se kana pissii, kannattaa ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen esim Facebookin kautta. Somesta meidät löytää esim. Instagram @auroraunity_paintball Facebook ja TikTok, sinne kun laittaa viestiä niin voimme laittaa kutsulinkin, josta pääset osaksi tätä maan mainiointa porukkaa. Jahka kesäkalenteri on saatu kuntoon, se julkaistaan myös paintball.fi tapahtumakalenterissa ja Facebooksissa avoimista tiedotetaan seurojen omilla sivuilla. 

Kiitokset haastattelusta ja onnea matkaan tulevalle kesälle.

Kiitos itsellesi, nähdään viimeistään kesällä! 


Kuvat: Johanne Lammassaari

Linkkejä:

IMG_20220402_183311.jpg

 

Tags