Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1518
events: 1
images: 9716
youtube videos: 660
Files: 19
Groups: 1

SPBL mukana ajamassa kansainvälistä paintball-toimintaa eteenpäin

user image 21.02.2022
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Seuratoiminta
paintball.fi

Tavoitteena GAISF eli kansallisten liittojen kattojärjestö

SPBL mukana ajamassa kansainvälistä paintball-toimintaa eteenpäin

Suomen Paintball-liitto on mukana kansallisten liittojen muodostamassa United Paintball Federationissa, jonka harrastajille näkyvin osa ovat sen järjestämät vuosittaiset maajoukkueturnaukset. UPBF:n viimeisimmässä kokouksessa mukana ollut liiton puheenjohtaja Jani Leskinen kertoo, että se on nyt aktiivisesti hankkimassa lisää jäseniä eri puolilta maailmaa. Tavoitteena on, että UPBF voisi puolestaan onnistuisi hakea kansainvälisen GAISFin, eli Global Association of International Sports Federationsin jäsenyyttä.

GAISF on eri lajien yhteisliittymä, jossa on mukana yli 120 kansainvälistä lajiliittoa, joka on perustettu jo vuonna 1967. Se ajaa tietysti jäsentensä asiaa ja urheilua yleensä eteenpäin, toimien kattojärjestönä. Sen jäsenliitot on jaettu neljään ryhmään sen mukaan, miten ne ovat mukana olympialaisissa:

  • The Association of Summer Olympic International Federations (ASOIF) kesäolympialaislajit
  • The Association of International Olympic Winter Sports Federations (AIOWF) talviolympialaislajit
  • The Association of Recognised International Sports Federations (ARISF) Kansainvälisen Olympiakomitean hyväksymät/tunnustamat lajit, jotka eivät ole olympiaohjelmassa
  • Alliance of Independent recognised Members of Sport (AIMS) muut lajit, jotka eivät vielä ole muissa ryhmissä

UPBF:llä on tällä hetkellä kotisivujensa perusteella reilut kolmekymmentä jäsentä, vaikka paintballia kyllä pelataan ympäri maailmaa paljon useammassa maassa.  Ongelmia lajiliittojen kasaamiseen viime vuosina on tuonut muuan muassa se, että lajin emämaassa Yhdysvalloissa yhdistyspuoli on varsin lapsenkengissä, kun siellä sarjat ovat yleisemmin aina kaupallisten tahojen järjestämiä, eikä yhdistystoimintaa sillä lailla mielletä tarpeelliseksi kuin vaikka Suomessa. Samoin Saksasta, jossa DPL:ssä eli Deutsche Paintball Ligan sarjoissa on mukana satoja joukkueita, puuttuu vahva liitto, kun kisasysteemi on kasattu yrityspohjalta.

GAISFin jäsenhakemukseen tarvitaan 40 lajiliittoa, joten se ei tuntuisi mitenkään mahdottomalta tavoitteelta. Kun määrä täyttyy, niin UPBF pääsee sitten tekemään omaa hakemustaan eteenpäin, mahdollisesti vuonna 2023.

Siellä kaukaisena tavoitteena taitaa olla paintballin saaminen joskus olympialaisiin, mutta sen toteutuminen taitaa olla aika monen mutkan takana, kisoihin pääsystä kisaa niin monta eri lajia. Lyhyemmällä aikavälillä tavoitteena voisi olla ainakin paintballin aseman nostaminen paremmin yleisesti tunnustetuksi urheilulajiksi eri puolilla maapalloa. Tästä olisi ainakin se hyöty, että esimerkiksi lajin kieltämiseen pyrkivät tahot saattavat saada jossain päin maailmaa muuttuvassa poliittisessa ilmastossa voimaa, jota vastaan kansainvälinen yhteistyö ja kuuluminen varsin mittavaan kattojärjestöön olisivat omiaan.

Suomen suuntaan UPBF:n jäsenyydestä tulee vuosittain muutaman sadan euron kulut jäsenmaksujen muodossa. Tälle on saatu vastinetta siten, että maajoukkueturnauksen osallistumismaksut ovat jäsenliittojen joukkueille reilusti edullisemmat, joten hommassa jää sitä enemmän plussalle, mitä useampi joukkue saadaan tänäkin vuonna liikkeelle, wink wink :).

Linkkejä:

  • SPBL Suomen Paintball-liitto www.spbl.org
  • UPBF United Paintball Federation upbf.net
  • GAISF Global Association of International Sports Federations gaisf.sport

 

mirorainio
23/02/22 20:59:09 @mirorainio:
Tähän tarkennusta sen verran että SPBL on ollut UPBF:n jäsen jo muutaman vuoden. saatiin EPBF:n jäsenyys hyvällä alennuksella, jonka kylkiäisinä SPBL:stä tuli myös UPBF:n jäsen. Ja Nations Cupin osallistumisien suhteen jäätiin plussan puolelle jo kahdella joukkueella 😃

Tags