Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1494
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9088
Youtube-videot: 587
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Sissokselle paineilmatäyttölaitoshyväksyntä

user image 25.11.2021
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Tekniikka ja varusteet
paintball.fi

Haastattelussa Tuure Toivola ja Jesper Raevaara Sissokselta

Sissokselle paineilmatäyttölaitoshyväksyntä

Korkeapaineisesta paineilmasta on muodostunut omalla tavallaan paintballin harrastamisen kulmakivi, ilman sitä on aika vaikea tehdä varsinkaan kisakentillä yhtään mitään. Alkuaikojen hiilidioksidin jäätyä pieneen sivuosaan lähes kaikki harrastajat ovat siirtyneet paineilmapullojen käyttäjiksi ja se asettaa pelinjärjestäjille aikamoisia vaatimuksia, kun kaikkien pullot pitäisi saada täyteen useammankin kerran pelipäivän aikana.

Sissoksella on työskennelty paineilman kanssa 90-luvulta saakka niin paineilmatäyttöjen, pullojen kuin kompressoreidenkin kanssa. Lainsäätäjä on asettanut korkeiden paineiden vuoksi laitteistoille omia vaatimuksiaan  ja Sissoksella onkin nyt saatu pääpaikalle Juvanmalmille hyväksyntä paineilman täyttölaitokseksi.

Paintball.fi haastatteli Sissoksen Tuure Toivolaa ja Jesper Raevaaraa aiheesta:


Kimmo Kainulainen: Sissos on saanut Tukesilta hyväksynnän paineilmatäyttölaitokseksi. Mitä se kaikkiaan tarkoittaa?

Tuure Toivola: Eli Paintball Sissoksen Espoon toimipiste on hyväksytty viralliseksi paineilman täyttölaitokseksi.  Eli Tukeshan vaan valvoo ja meidän piti varsinainen tarkastus ostaa alan firmalta. Me päädyimme käyttämään Dekraa.

Kun Juvanmalmille muutettiin niin aloimme alusta alkaen jo varautumaan siihen että jossain vaiheessa Tukes haluaa kompressorit valvovan silmän alle. Olimme jo Bunkkerilla rakentaneet kompressorihuoneen, vaikka sitä ei ollut virallisesti hyväksyttykään. Toteutimme jo Juvanmalmille muuton yhteydessä kiinteistöön rakenteellisia muutoksia eli yksi ikkuna korvattiin paineluukulla, jonka sisäpuolelle asennettiin terässäleikkö sirpaleiden torjuntaan. Huoneen seinät tehtiin normaalia vahvemmaksi ja huoneesta tehtiin oma palotilansa. Myös ovi on erikoisrakenteinen, vähän normaalia vahvempi. Lisäksi huoneen kattoon asennettiin akustomateriaali, joka omalta osaltaan ottaa iskun vastaan jos jotain sattuisi ja toki lisää myös päivittäistä käyttömukavuutta. Huoneeseen asennettiin myös hätäkytkimet sekä huoneen ulkopuolelle kompressorin pääkatkaisin.

Yksi ongelma oli ettei kauhean hyviä ja selkeitä ohjeita löytynyt, miten asiat kuuluisi toteuttaa ja siltäkin osin kun ohjeita on olemassa, niin ne on kirjoitettu hengitysilmatäyttöjen näkökulmasta. Toki hengitysilmasäiliöt ja paintball-säiliöt ovat monessa mielessä täyttönäkökulmasta sama asia.

Suurin ero hengitysilma-täyttöön on että vaikka Sissos vaihtaa suodattimet yhtä usein, kuin hengitysilmasuosituksissa, niin emme tee erillisiä ilman mittauksia puhtauden suhteen eli teemme paineilmaa vain ns. tekniseen käyttöön. Meillä on ilman puhdistuksessa Bauerin p-61 järjestelmä/filtterit käytössä ja kone ottaa pumpattavan ilman suoraan ulkoa, että tosiasiassa tekemämme paineilma on todennäköisesti hyvinkin puhdasta verrattuna moniin muihin paikkoihin, mutta erillisiä laatumittauksia siis emme tee. Paineilmaa tuotetaan pitkälti omaan käyttöön ja palveluna asiakkaille. Toki pullojen täyttäjiltä pieni maksu otetaan, mutta ei tämä varsinaisesti kovinkaan hyvää liiketoimintaa ole vaikka ilmaa myydään ja joku voisi ajatella hankintakustannuksen olevan nolla.

Minkälainen projekti hyväksyntä kaikkiaan oli?

Jesper Raevaara: Täyttöpaikan hyväksyntä oli erittäin pitkäaikainen projekti sekä muiden töiden, että etenkin saatavilla olevan vähäisen tiedon takia. Projekti aloitettiin ensimmäisen kerran jo Bunkkerin aikaan 2011.

Paineilmakompressori räjähti 2011 Helsingin sukelluskeskuksen tiloissa (Kampissa tai Ruoholahdessa?). Räjähdys liittyi hapella rikastettuun ilmaan eli Nitrox täyttöön (tukes.fi/-/sukellusliikkeen-rajahdys-selvitet-1), eikä vastaavaa täyttöä käytetä paintballkäytössä lainkaan. Tuolloin saimme lisäinfoa täyttöpaikan tarkastuksista ja aloimme asiaa selvittämään. Paintball Bunkkerilla tehtiin myös palotarkastus, jolloin saimme lisää infoa paloturvallisuuden näkökulmasta.

Tukesilta löytynyt info oli vain sukellus- tai teollisuuskäyttöön liittyvää, eikä suoraan sopinut paintballkäyttöön. Asiaa sitten selvittelimme yhden suomalaisen tarkastusyrityksen kautta, mutta heidän kanssaan emme asiassa päässeet eteenpäin.

Muutettuamme uusiin toimitiloihin Espoon Juvanmalmille 2017 alettiin asiaa selvittämään taas uudelleen. Tällä kertaa selvitimme asiaa toisen tarkastuslaitoksen, eli Dekran kanssa. Heiltä saimmekin hyvin lisäinfoja asiaan liittyen ja homma alkoi pikku hiljaa etenemään. Edelleen ongelmana oli se, että Tukesin antamat vastaukset olivat näkökannoiltaan paineilman käyttöä sukelluskäyttöön. Lopulta kuitenkin pienten korjaustoimien jälkeen loppukatselmus täyttöpaikan hyväksymisestä pidettiin kesäkuussa 2021. Dekran tarkastaja kävi meillä lopulta kolme kertaa. Uskoisin että hyvällä suunnittelulla, toteutuksella ja nyt olevalla tietotaidolla vastaava virallinen tarkastus olisi mahdollista toteuttaa 1-2 tarkistuskäynnillä. Yksi iso tekijä oli noiden pienten pelipullojen täyttö, mikäli lopulta jäi virallisen tarkastuksen ulkopuolelle.

Tämän pitkän projektin aikana erilaiset lakisääteiset asiatkin ovat ehtineet muuttumaan muutamaan kertaan, joten päivityksiä olemme joutuneet tekemään meidän suunnitelmiin. Nykyään Sissoksella on siis Juvanmalmilla tarkastettu täyttölaitos, jossa siis saadaan täyttää myös yli 15L tilavuudeltaan olevia pulloja. Kun kompressorilla täytetään paineilmapulloja, on niiden tilavuus sitten isompi tai pienempi kuin 15L, tulee täyttöpaikka (max. 15L) tai täyttölaitos (yli 15L) tarkistuttaa. Täyttöpaikan vaatimukset ovat pikkuisen kevyemmät kuin täyttölaitoksen. Täytämme kompressorilla sekä meidän omia että asiakkaiden sukellus- ja pankkipulloja. Tuotamme vain tekniseen käyttöön tarkoitettua paineilmaa (ilma-aseet ja paintball-aseet yms.), jolloin ilman puhtautta ei tarvitse tarkistaa kuten hengitysilman kanssa toimiessa. Emme täytä sukelluskäytössä olevia pulloja, koska meidän tuottaman ilman puhtautta ei ole varmistettu tarkistusmittauksin. Kompressorimme suodattimet vaihdetaan huoltoyhtiön suositusten mukaan.

Pelipullojen täyttö tapahtuu siirtämällä ilmaa pankkipullosta (tilavuus alle 450L) toiseen liikuteltavaan pulloon (eli siihen pelipulloon), jolloin tätä ei lasketa mukaan tarkastettavaan kokonaisuuteen. Dekran tarkastaja kuitenkin kävi meidän pelipullojenkin kaikki täyttöpisteet läpi ja totesi ne viimeisellä käynnillään ihan asianmukaisiksi, vaikka ne eivät olekaan virallisen tarkastuksen alaisia. Meillä on käytössä tällä hetkellä viisi eri täyttöpistettä. Kompressoritilasta menee kiinteä putkisto täyttöpisteille ja kaikki täyttöpisteet ovat kiinteästi asennettuja.

sissos3.jpg

Paikat ojennuksessa täyttöhuoneessa

Systeemin rakentaminen on siis aika projekti, mitenkäs sitten arki sen jälkeen etenee?

Kaikista asiakkaiden pullojen täytöistä pidetään täyttöpäiväkirjaa. Huolloista ja omavalvonnasta pidetään huoltopäiväkirjaa. Tarkastuslaitoksen tekemä virallinen tarkastus tehdään tällä hetkellä kuuden vuoden välein. Lisäksi omavalvontaan perustuva perustarkistus aina ennen jokaista täyttöä. Kolmen kuukauden välein omavalvontaan liittyvä yleistarkastus ja vuosittain vähän vielä laajempi tarkistus. Lisäksi kompressorin huolto huolto-ohjeen mukaan. Kuulostaa että tarkastettavaa on paljon, mutta loppujen lopuksi melko pieni homma tuossa oma-valvonnassa on, kun se on hyvin suunniteltu ja järjestelmällisesti toteutettu.

sissos2.jpg

Täyttöpaneeliin on rakennettu kaikki tarvittavat venttiilit yhteen kokonaisuuteen

Olisikos antaa vinkkejä muille vastaavaa projektia suunnitteleville?

Mun ajatuksia mitä pitäisi ainakin huomioida täyttöpistettä (kompressoritilaa) suunniteltaessa ja rakennettaessa:

- kompressorihuone tulee olla erillinen tila (ei huoltotilaa, varusteiden säilytystä tms. samassa huoneessa), kompressorihuoneessa ei saa oleilla täytön aikana.

- ylitäytön estäminen tulee olla toteutettu jollain tavalla. Esimerkiksi ylipaineventtiilillä ja/tai kompressorin automaattisammutuksella.

- rakenteiden pitää olla erittäin vahvat, jotta kestävät mahdollisen räjähdyksen

- tilassa pitää olla suunniteltu aukko, luukku tms. ylipaineen purulle (mahdollista räjähdystä varten), jotta ylipaine purkautuu suunnitellusti turvalliseen suuntaan. Meillä paksu vaneri luukku, mikä alareunasta saranalla ja yläreunasta kettingillä kiinni. Avataan hieman täytön ajaksi, jolloin lämmin ilma pääsee myös tilasta pois. Tila suojattu lisäksi paksulla kalterilla, mikä estää murtautumisen ja mahdollisten isojen esineiden pois lentämisen tilasta, mikäli tilassa tapahtuisi räjähdys.

- kaikki pullot tulee olla kiinnitettynä asiallisesti sekä täytön aikana että täytön jälkeen. Täysien ja tyhjien pullojen paikat tulee merkitä selkeästi.

- täyttöletkuissa tulee olla suojavaijerit, mitkä estää letkun "piiskaamisen", mikäli letku hajoaa kesken täytön

- hätäseis-nappi tulee olla täyttöpisteen oven vieressä

- tilan ulkopuolelle on hyvä vetää mittari, mistä näkee paljonko painetta putkistossa on

- täytöistä tulee pitää täyttöpäiväkirjaa

- huolloista ja tarkistuksista tulee pitää huoltopäiväkirjaa

- onko tarvetta jäähdytykselle tilaan, mikäli ilmanvaihto ei muutoin ole riittävä. Mitä viileämpää ilmaa kompressorille saadaan annettua, sen parempi kompressorin kannalta.

- kompressorin ilmanotto ulkoa, mikäli mahdollista

- mikäli käytössä laajempi täyttöpistekokonaisuus (kuten meillä) tulee kompressoritilaan rakentaa myös tarvittava täyttöpaneeli, mistä säädetään mitä pulloa/pulloja täytetään milloinkin.

Toivottavasti muutkin toimijat Suomessa hoitavat täyttöpisteiden tarkistukset kuntoon, jotta ongelmatilanteita ei tulisi niin helposti ja TUKESin mahdollisissa tarkistuskäynneissä kaikki olis paintball-alalla hyvällä mallilla.

Jos ja kun muillakin paintball-alan toimijoilla tulee ajankohtaiseksi täyttöpisteen tarkistuttaminen virallisesti, niin konsultoin mielelläni aiheesta. Pelkän lakitekstin perusteella hommaan maaliin saattaminen voi olla vähän haastavaa, tiedän kokemuksesta (finlex.fi/fi/laki/alkup/1999/19990953).

Tarkoituksenamme ei ole pimittää tätä saamaamme tietotaitoa, vaan saada Suomessa olevat täyttöpaikat turvallisemmiksi niin yrittäjille kuin asiakkaillekin. Paljon kehitystä on tapahtunut koko alallamme 90-luvun lopulta, jolloin painelaitteet alkoivat hiljalleen yleistyä, ja 300 barin paineilmajärjestelmissä saattoi nähdä jopa 40 barin linjaan suunniteltuja liittimiä. Onneksi tällaisia en ole enää vähään aikaan nähnyt, kun ihmisten tietoisuus on kasvanut ja oikeanlaisia osia on hyvin saatavilla ja niiden hinnatkin ovat selkeästi laskeneet. Yksittäiset pelaajat voisivat omien pullojen leimoja kyllä tarkistaa vähän aktiivisemmin, viimekin kesänä tapasin kymmeniä vanhoilla leimoilla olevia pelipulloja, myös aktiivipelaajien käytöstä.

Ollaan kaikki yhdessä mukana luomassa turvallisempaa lajia! Meillä kuitenkin käytössä todella kovat paineet osassa varusteissa 200 bar tai jopa 300 bar, kun autonrenkaassa 4-6 bar ja sekin pamahtaa jo aika kovaa, jos menee kunnolla rikki.

sissos5.jpg

Pelipulloihin kiinnitettävässä täyttöletkussa on suojavaijeri estämässä letkun piiskaamista vuototilanteessa

Valtaosa niin paintball- kuin sukelluskäytössä olevista kompressoreista on niin sanotusti pieniä liikuteltavia malleja, joilla täytellään 10-12 litraisia sukelluspulloja. Koskevatkos niitä minkälaiset määräykset?

Jesper Raevaara: Säännökset koskee soveltuvin osin myös liikuteltavia kompressoreita ja täyttöpisteitä. Eli myös liikuteltavissa täyttöpisteissä tulee turvallisuus ottaa huomioon. Useinhan liikuteltavat kompressorit ovat omasta näkökulmasta vaarallisempia, koska usein niiden lähellä oloa ei ole mitenkään rajoitettu ja paikalla voi olla selkeästi useampia henkilöitä kuin kiinteän täyttöpisteen luona.

"Siirrettävät täyttöpaikat

Edellä mainitut vaatimukset ja suositukset koskevat soveltuvin osin myös siirrettäviä kompressoreja, esim. kun kompressori otetaan mukaan sukellusretkelle kenttäolosuhteisiin tai veneeseen. Useinkaan laitteistot eivät ole kiinteästi asennettuja, joten laitteen omistajan ja haltijan tulee ottaa huomioon kompressorin sijoituksessa paikan turvallisuus, paineen purkautumissuunta, lähellä olevat henkilöt, millainen itse kompressori on ja kuka vastaa laitteiston ja täytön turvallisuudesta."

tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/painelaitteet/sukelluspullot/tayttopaikat

Jokunen vuosi sitten pelipullojen tarkastusvälit muuttuivat, mutta info muutoksesta ei tuntunut leviävän eri puolille maata testauksia tekeviin firmoihin ihan niin tehokkaasti kun voisi ajatella että olisi pitänyt. Mitenkäs muutosaika teillä näkyi ja onko sillä puolella tilanne nyt minkälainen?

Jesper Raevaara: Tämä on edelleen ongelma Suomessa. Mun käsityksen mukaan myös Suomen sisällä eri tarkastuslaitoksilla on erilaisia ohjeistuksia. Tässä olis ehkä TUKESilla vähän parannettavaa omassa tiedottamisessaan.

Tämän hetken käsityksen mukaan mennään seuraavasti:

*alumiiniset ja teräksiset pullot 10-vuoden leimausväli. Joissakin tarkastuspisteissä leimataan 5-vuoden leimalla pienet alle 2L pullot. Isommat menee poikkeuksetta tuolla 10-vuoden leimalla.

*komposiittipullot 5-vuoden leima

*Ja jotta ei olisi liian helppoa, niin jos pullossa joku muu merkintä (esim. 3-vuoden leimausväli), noudatetaan tätä, tarkastuslaitos ei voi ohittaa valmistajan merkitsemää leimausväliä. Jos pullo valmistettu 2015 tai sitä ennen leima aina 3-vuoden välein (tätä ei ainakaan joka paikassa noudateta, vaan leimataan kaikki 5-vuoden leimoilla). Osassa pulloissa FINAL-date (tms. merkintä) eli pullon viimeinen käyttövuosi, jonka jälkeen pulloa ei voi leimata enää uudelleen. Mikäli pullosta puuttuu FINAL-merkintä voidaan pullo leimata uudelleen niin monta kertaa, kuin tarkastaja sen hyväksyy.

Paineilma on se aika kriittinen osa paintballia, kauankos Sissos on korkeapainekompressoreiden kanssa toiminut kaikkiaan?

Tuure Toivola: Itse pelasin 90-luvun lopulla Raumalla Satakuulan kilpajoukkueessa ja silloin muistaakseni Dream Teamille (jota itsekin nykyään edustan) tuli ensimmäisenä tai ainakin ensimmäisten joukossa paineilmasysteemit. Varsinkin Automagit, joilla DT silloin pelasi, olivat kovin herkkiä hiilidioksidin ongelmille. Aseet toimivat todella paljon paremmin ilmoilla. Sissos alkoi ensin tuomaan WDP:n valmistamaa GownAir systeemiä maahan ja aika pian myös AirAmerican tuotteita. Suht pian tämän jälkeen tuli 4x4 Shockerit ja MAxFlow systeemit valikoimiin. Toki Shockereista oli myös hiilidioksiversio mutta jo Angel V6 oli tehdasvalmisteisena suunniteltu vain ilmakäyttöiseksi, vaikka näistä CO2 versioita itse modattiin. Ihan alkuun paineilmaa ostettiin Agalta vastaavasti kuin hiilidioksidia ihan pullotavarana, mutta aika nopeasti ilmaa alettiin tuottamaan itse. Alkuun käytössä oli Air American boostereita, mutta suht pian tulivat ensimmäiset kompressorit käyttöön. Alkuun Sissos edusti italialaista Coltria mutta edustus vaihdettiin Baueriin ja vaikka emme ole saaneet virallista maahantuojan statusta, niin olemme tehtaan kanssa yhteistyötä tehneet jo noin 20 vuotta. Vaikka Buerin koneet ovat kalliita, niin koneiden hinta laatu-suhde on mielestäni ylivoimainen.

Alkuvaiheessa kun kompressoreita oli maailmalla vähän ja ne olivat pääosin pieniä koneita, kävi Sissos pumppaamassa paineilmaa ympäri Itämeren tapahtumissa ja turnauksissa. Parhaana kesänä pumppasimme ilmaa lähes joka viikonloppu jossain päin. Kisajärjestäjien oli suunniteltava kisaviikonloput niin, etteivät ne olleet esim. Ruotsissa, Suomessa, Baltiassa ja Puolassa päällekkäin, kun meillä oli muutama vuosi lähes monopoliasema ilman pumppaamisessa.

Meillä oli alkuun Mariner-320 bensakäyttöisenä ja 200L/300 barin pankkipullot sekä priority-venttiilijärjestelmä käytössä. Aseet olivat tuolloin varsinaisia ilmasyöppöjä nykyaikaan verrattuina ja kaikki tulivat kisapaikalle typötyhjillä pulloilla, niin homma oli suht haastavaa, mutta siitä toki pystyi pyytämään myös hyvän hinnan tapahtumajärjestäjältä. Sittemmin Sissos on pääosin luopunut paineilman pumppauksesta tapahtumissa. Monilla kentillä on omia kompuroita ja aseiden ilmankulutus on tippunut radikaalisti.

Moni ihmetteli menneinä vuosina miten silloin vielä pienellä Sissoksella oli varaa isoihin kompuroihin ja toki voin sen tässä paljastaa: Bauer oli tuolloin Millennium Seriesin yksi pääsponsoreista ja jokaisessa turnauksessa yhden sarjan voittaja sai 5000 euron Bauerin lahjakortin. Harva kisajoukkue tuolloin oli kiinnostunut ostamaan omaa kompressoria ja olin Bauerilta varmistanut että he hyväksyisivät lahjakortin täydestä arvosta myös tukkukaupassa. Minulla oli Millenniumin turnauksissa tukku käteistä mukana ja ostin tiimeiltä yhteensä neljä kappaletta noitaa lahjakortteja käteisellä hintaan 1500-3000 eur/kpl. Toisin sanoen sain hankittua Bauerilta tukkuhinnaltaan 20.000 euron kompressorijärjestelmän 9.000 eurolla.

Millenniumissa ilmaa pumppasi englantilainen yhtiö HSE joka nykyään on Bauer UK. Monet jotka silloin kisoja kiersi varmaan muistavat Bauer-rekan. Olin itse tuolla rekassa ilma-asioita opettelemassa Bauerin opastuksella ja käytännössä kopioin heidän systeeminsä vähän pienemmässä mittakaavassa heidän luvallaan.

Kaasun suhteen muutos on paintballissa harrastepuolella ollut aikamoinen, CO2-kapseleita lukuun ottamatta ei hiilidioksipulloja juuri enää näe. Onko hiilidioksidia vielä käytössä minkä verran esim. kentillä?

Tuure Toivola: Monilla pienillä pelikentillä hiilidioksidi on yhä käytössä ja myös Sissos myy yhä hiilidioksidisäiliöitä ja täyttää niitä. Uusi hauska piirre ovat Sodastream-pullot. Vuosia sitten ennen kuin hyväksyttyjä pulloja oli saatavilla, osa paintball firmoista käytti Sodastream-pulloja vuokrauksessa. Nyt Sissos on alkanut tarjoamaan väliadapteria jolla Sodastream-pulllon saa esim. Tippmaniin sopimaan ja tällöin pullon voi vaihtaa täyteen helposti missäpäin Suomea vain. Ympyrä on tavallaan sulkeutunut. Sodastream-pullon ongelma on sen malli, eli pullo on vähän turhan pitkä. Sodastream on kuitenkin esim. aloittelevalle kaveriporukalle helppo vaihtoehto.

Mitenkäs korona-alhosta toipuminen on mennyt? Sissos-Arenan avoimissa peleissä taisi ainakin tulla pelaajaennätys tänä vuonna?

Tuure Toivola: Korona-aika on ollut todella erikoista. Osassa kuukausissa olemme jääneet normaalista myynnistä useita kymmeniä prosentteja ja taas välillä on tahkottu uusia ennätyksiä. Olosuhteisiin nähden Sissos on selvinnyt korona-ajasta todella hyvin. Osasimme reagoida lopputalvesta 2020 uuteen tilanteeseen heti ja laitoimme firman kulukuurille. Toisaalta emme kuitenkaan vetäneet varastoa ihan kuivaksi, niin kuin osa kilpailijoistamme ja olemmekin välillä päässeet myymään tuotteita kentille, jotka ennen koronaa eivät olleet meidän asiakkaita. Isoin kiitos kuuluu kuitenkin Sissoksen pelinvetäjille ja muulle henkilökunnalle joka on aina tilanteen mukaan joustanut.

Meillä on jonkin verran mielenkiintoisa projekteja menossa ja itse asiassa suunnittelemme henkilöstön lisäystä. Virallisesti rekry on tarkoitus aloittaa heti joulun jälkeen, mutta toki jos joku on kiinnostunut työpaikasta Sissoksella, niin voi olla yhteydessä.

Kuinka airsoft-puoli on bisneksessä kehittynyt?

Tuure Toivola: Airsoft puolella Sissos on yhä marginaalinen tekijä. Meille on kertynyt muutamia hyviä edustuksia ja tuotevalikoimaa on pikkuhiljaa kasvatettu. Uusia tuotteita etsitään myyntiin koko ajan.

Muilla kentillä pelit taitavat pyöriä täysillä?

Tuure Toivola: Viime aikoina pelit on Sissoksen kentillä pyörinyt oikein mukavasti. Toki nyt Syksyn myötä on alkanut pikkuhiljaa hiljenemään.

Kiitokset haastattelusta.

Tuure Toivola: Kiitokset myös Paintball.fille aina mukava jutella omistakin kuvioista niin saa samalla ajatuksia järjesteltyä.


Kuvat: Jesper Raevaara

Linkkejä:

sissos7.jpgTäytetyt ja täyttöä odottavat pullot asianmukaisessa järjestyksessä 

Tagit