Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10458
Youtube-videot: 793
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Urhokoulu tulee jälleen

user image 2.11.2011
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria:
paintball.fi

Sissoksen avatessa Helsinkiin ensi viikonloppuna sisäpelipaikan, palaa ruutuun näin tilaisuuden tullen SM-liigajoukkue Urhon järjestämä Urhokoulu, joka nähtiin edellisen kerran vuonna 2009 Splash-hallissa. Kisapaintballin perusteita opettavassa koulutuksessa pääsee hyvässä ympäristössä helposti sisään asiaan eikä asioita tarvitse opetella omillaan.

Paintball.fi haastatteli Urhon puuhamiestä Jani Leskistä sekä edelliseen koulutukseen osallistunutta Fredrik Aspelinia, jonka saamilla opeilla on ponnistettu aina SM-liigaan saakka.

Kimmo Kainulainen: Urho järjestää jälleen Urhokoulun? Mitä, missä ja milloin?

Jani Leskinen: Kyllä, tämä jo talvella 2009 kokeiltu konsepti herätetään henkiin Paintball Sissoksen sisähallissa Helsingissä, aloitamme heti pelikentän valmistuttua marraskuussa 2011.

Urhokoulussa opetetaan perusteet kaikkiin nykyaikaisessa kilpapaintballissa tarvittaviin osa-alueisiin mm: tehokas ampuminen, suojan käyttö, liikkuminen kentällä, pelitaktiikka. Koulu koostuu neljästä kolmen tunnin opetuskerrasta.

Mitä kaikkea Urhokoulussa tehdään?

Opetuksessa käydään läpi perusteita käytännön harjoitteilla, opettajat ovat kokeneita liigapelaajia joiden esimerkillä ja ohjeistuksella harjoitteet kyllä aukeavat riippumatta aikaisemmasta paintballkokemuksesta. Jokaisella "oppitunnilla" käydään läpi useampia osa-alueita mutta erityisesti ensimmäinen introvuoro pyrkii avaamaan koulun tarjontaa.

Seuraavilla kerroilla aina kerrataan jo opittua mutta painopiste on toisella kerralla tehokkaassa ampumisessa ja suojan käytössä, kolmannella kerralla keskitytään liikkumiseen pelissä ja kentällä. Viimeisellä avataan vähän joukkuetaktiikkaa ja yleisesti kilpapaintballpelin kulkua. Jokaisella kerralla myös pelataan painttia ainakin vähän, koska se nyt vaan on hauskaa ja syy miksi lopulta harrastamme.

Pitääkö kiinnostuneilla olla minkä verran pelikokemusta tai omia varusteita?

Pelikokemusta ei tarvitse olla ollenkaan, eikä edes varusteita, ne voi vuokrata Paintball Sissos Oy:n liikkeestä joka on kentän yhteydessä. Mutta samalla haluan muistuttaa että pelikokemusta voi olla vaikka vuosikymmeniä jos vain haluaa oppia harjoittelemaan ja pelaamaan oikein. Urhokoulussa voi oppia harjoittelemaan painttia tavalla joka on todistetusti ollut tehokas. Koulun opetus ja tekniikat perustuvat Tommi Tuovilan (SM 2006 ja Urhon valmentaja 2002 - 2008 ) kehittämään treenitapaan ja se on ollut pohjana Urhon menestyksessä (8 liigamitalia sis. 2 mestaruutta).

Mitä teillä on tavoitteena tiimin ja mukaan tulevien pelaajien suhteen?

Tavoitteena on että oppilas saa pohjan kilpapaintballin harjoittelulle. Koulun jälkeen ei ole vielä valmis pelaajana, mutta on valmiudet pelata tehokkaammin kilpapaintballia. Harjoittelemalla lisää opetetuilla metodeilla on mahdollista kehittää omaa pelaamistaan paljonkin ja jopa opettaa esim. omaa joukkuettaan parempiin suorituksiin.

Urho joukkueena haluaa jakaa osaamistaan muidenkin pelaajien käyttöön jotta suomalainen kilpapaintball kehittyisi kovempitasoiseksi. Toki tarjoamme mahdollisuutta jatkaa harjoittelua Urhon mukana ja ehkä jopa liittyä joukkueeseen. Mitään sitoutumista jatkoon ei pyydetä eikä odoteta.

Miten edellinen Urhokoulu (talvella Splash-hallissa 2009-2010) onnistui?

Se onnistui hyvin ja siksipä sitä jatketaan. Yhteensä 12 oppilasta osallistui ja palaute oli erittäin positiivista. Muutama oppilas jatkoi Urhossa harjoittelua ja liittyi joukkueeseen ja itse asiassa kaksi pelasi kaudella 2011 SM-liigassa.

Perinteinen tapa kisapeintin aloittamiseen Suomessa on ollut kasata tiimi ja pelata omissa porukoissa. Näkisitkö että tämä on muuttunut tai muuttumassa kun laji on vähän vanhentunut ja joukkueita on eri puolilla maata, jolloin pääsee mukaan jo valmiiseen organisaatioon?

Uskon että tämä muutos on tapahtumassa. Lajimme tarvitsee melkoisesti pelin ulkopuolista järjestelyä esim. pelikentän ja ilmahuollon kanssa, joten isommilla organisaatioilla on paremmat mahdollisuudet saada nämä asiat kuntoon. Sitten vain pidetään seuran toiminta elinkelpoisena hankkimalla mahdollisimman tasaisesti uusia harrastajia mukaan toimintaan. Tällaisessa muodossa yksittäinen pelaaja löytää helpoimmin uusia pelikavereita ottamalla yhteyttä jo toimiviin seuroihin.

Toisaalta kiinteälle toimivalle pelikentälle voi kasautua jälleen kaveriporukoita joiden mielestä on mukava pelata keskenään ja vain maksaa pelikentän omistajalle puitteiden järjestämisestä. Mutta tällaisia toimivia kenttiä on maassamme erittäin vähän ja vielä vähemmän suoraan kilpapaintballiin keskittyneitä. Uskon että näitä "avoimissa peleissä" vierailevia kaveriryhmiä on ja tulee lisää ja sitä kautta
varmasti joukkueitakin eri turnauksiin ja sarjoihin.

Varsinkin perinteisissä palloilulajeissa erilaiset aloittelijoille tarjotut kurssit ovat arkipäivää ja normaali tapa hankkia uusia harrastajia, voisiko Urhokoulun tyyppisestä tapahtumasta kasvaa samanlaista paintballiin?

Tavoitteemme on antaa kaikille osallistujille perustaidot kilpapaintballiin ja siten laskea kynnystä osallistumisesta avoimiin peleihin tai jopa suoraan turnauksiin. Toivottavasti vastaavia "kouluja" syntyy muuallekin, tämä on yksi tapa kasvattaa lajimme harrastajakuntaa.

Kuinkas ilmoittautuminen Urhokouluun hoituu?

Urhokoulun kurssivuorot:

su 20.11. klo 9-12
su 27.11. klo 9-12
su 4.12. klo 9-12
su 18.12. klo 9-12

Ilmoittautuminen: jani.leskinen@saunalahti.fi ke 16.11. mennessä ensimmäiselle tunnille

Hinnoittelu yhteistyössä Paitball Sissos Oy:n kanssa.

Kurssimaksu sisältää opetuksen, 3h hallimaksun, paineilmahuollon.
Maksut:
24e/kurssikerta
Erikoistarjous koko koulu: 4 kertaa + Eclipse treenipaita
YHTEENSÄ: 95€

Eclipse treenipaita erikseen 30e (Urhokoulun osallistumisen yhteydessä, norm. 49e)

Kaikki käytettävät kuulat ostettava Paintall Sissos Oy:ltä hallissa.

Paintball Bunkkerin VIP- ja KK-kortilla osallistuminen -5e/hlö.

Kiitokset haastattelusta ja toivotaan että Urhokoulu vetää hallin täyteen
uusia harrastajia.


Kiitos itsellesi, olen varma että halli itsessään vetää mukaan paljon uusia aktiiviharrastajia. Urhokoulu tarjoaa pohjan parempaan peliin oppimiselle.


Kimmo Kainulainen: Esitteletkö vähän itseäsi ja miten pelaaminen lähti käyntiin kohdallasi?

Fredrik Aspelin: Olen Fredrik Aspelin ja rupesin pelaa peinttiä yläasteella. Vuokrasimme kaveriporukan kanssa aina silloin tällöin varusteita ja pikku hiljaa kaikki rupesivat hankkimaan omia mutkia. Kun sitten muutin Helsinkiin opiskelemaan, kävin usein pelaamassa Sissoksen Walk-in peleissä ja Sturmhundenin kaupunkikentällä.

Pikku hiljaa kilpapeintti rupesi kiinnostamaan mutta tuntui tyhmältä mennä esim. avoimiin subipeleihin kun en olisi tiennyt mistään mitään. Sitten kun näin että Urhokoulua järjestetään, lähdin tietenkin heti mukaan. Osallistuin itse Urhokouluun joulukuussa 2009 ja olen siitä asti treenannut aktiivisesti Urhossa. Minun treenimäärän takia pääsin sitten jo viime kaudella pelaamaan SM-liigaan!

Huomasitko oman pelin kehityksen Urhokoulun aikana miten nopeasti?

Heti ensimmäisen treenin jälkeen tiesin jo miten minun piti slaidata, popata ja liikkua kentällä! En olisi koskaan oppinut näitä juttuja vain osallistumalla avoimiin peleihin. Mukana oli koko ajan joku joka heti antoi palautetta heti suorituksen jälkeen ja korjasi virheitä.

Muistan että vaikka en ole ennen ollut niin kiinnostunut urheilusta ja treenaamisesta olin kuitenkin vaikuttunut siitä että treeneissä tosiaan oli erilaisia harjoituksia eikä vaan pelejä. Siellä myös selitettiin että minkä takia tehdään just tämä harjoitus ja kuinka se auttaa oikeassa pelissä. Teimme erilaisia drillejä, slaidi- ja poppiharjoituksia sekä tietysti pelasimme paintballia.

Oliko opetuksen jostain osa-alueesta erityisesti hyötyä? Jäikö semmoista fiilistä että "silmät aukesivat" miten jokin tietty homma kannattaa tehdä?

Ymmärsin pelin idea paljon paremmin. Esim. että pyritään pelaamaan crossia mieluummin kuin suoraan eteenpäin ja milloin mennään sneikkiin ja milloin ei. En tiennyt näistä asioista mitään ennen kun kävin Urhokoulua. Vaikka en olisi jatkanut
kilpapeintin pelaamista, olisin kuitenkin ollut paljon parempi metsäpelaaja kuin ennen nyt kun olin oppinut vähän tekniikkaa.

Urhokoulun jälkeen oli sitten helppoa lähteä mukaan Urhon oikeisiin treeneihin missä sitten mentiin vielä lujempaa. Olen Urhon kautta sitten saanut paljon uusia kavereita ja hienoja muistoja.

Suosittelen Urhokoulua kaikille jotka ovat kiinnostuneet kilpapeintistä ja myös metsäpelaajille jotka haluavat oppia vähän tekniikkaa. Myös kokeneemmat pelaajat saavat ihan varmasti uusia ideoita omiin treeneihin ja pääse samalla harjoittelemaan kaikki perusteet mitkä ovat usein päässeet unohtumaan.



www.urhopaintball.com

Tagit