Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1512
events: 1
images: 9478
youtube videos: 641
Files: 19
Groups: 1

Millainen oli koronavuosi Sissoksella?

user image 6.11.2020
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Kauppa ja teollisuus
paintball.fi

Haastattelussa Tuure Toivola

Millainen oli koronavuosi Sissoksella?

Koronaongelma on kurittanut yrityksiä monella tapaa ja erilaisia tapahtumia järjestäviä erityisesti. Kuinka Sissoksella tänä on mennyt ja mitä on suunnitelmissa tulevaa varten, siitä kertoo Tuure Toivola:


Kimmo Kainulainen: Vuosi 2020 on kääntymässä kohti loppupuoltaan, miten koronasotkut ovat vaikuttaneet Sissoksella?

Tuure Toivola: 2020 oli enemmän kuin haastava vuosi ja toki koronan vaikutukset näkyivät myös Sissoksella.

Olemme jo pidempään panostaneet turvallisuuteen huomattavasti ja pyrkineet olemaan alan edelläkävijä sen suhteen esim. verkotuksissa yms. yms. Koronan myötä hygieniaan kiinnitettiin entistä enemmän huomiota. Varusteiden huolellisen pesun lisäksi erilaiset desinfiointiaineet ja käsidesit tulivat toimintaan mukaan meilläkin.

20201105_150916.jpg

Miten kevään pahin koronapaniikki näkyi tapahtumavuokrauksissa? Kuinka nopeasti toipuminen sillä puolella alkoi?

Sissos otti kannan että emme lähde tappelemaan peruutuksista vaan kun koronahaasteet alkoivat, sai kaikki tapahtumat peruuttaa ilman mitään velvollisuuksia. Maaliskuun lopun, huhtikuun ja toukokuun aikana ei tapahtumia myyty lainkaan. Kun Marinin hallitus lähti avaamaan kouluja toukokuun puolessa välissä alkoi tapahtumapuolella myös homma virkoamaan. Heinäkuussa oltiin jo lähes normaalissa tilanteessa. Toki yritystapahtumia on yhä huomattavasti aiempaa vähemmän kuin viime vuonna ja myös ryhmäkoot ovat pienentyneet.

Jotain valoisaakin asiassa on että jo vuosia aseiden ns. ulosvuokraus on vähentynyt ja tapahtumat lisääntyneet, mutta tänä vuonna keväällä ulosvuokrausta tehtiin jopa viime vuotta enemmän.

Korona on tehnyt tuhojaan ulkomaillakin ja iso toimija G.I. Sportzin on joutunut jonkinmoiseen velkajärjestelyyn, onkos se aiheuttanut teillä probleemia?

Meille kerrotun mukaan G.I. tekee omistusjärjestelyjä vahvistaaksen rahoitusrakennetta, mutta oletan itse että tuo on vähän kaunisteltu versio. Kyllähän ala on ollut suht tiukoilla viime vuosina lihavien vuosien jälkeen ja korona vuosi varmaan teki ns. viimeisen niitin että tähän tilanteeseen jouduttiin.

Miltä vaikuttaa miten G.I:n hommat menevät tulevaisuudessa?

Toistaiseksi ainakin GI:n toimitukset on pyörineet samalla varmuudella kuin aiemminkin. Meille on vakuutettu että taustalla tapahtuvat järjestelyt eivät vaikuta tuotteiden toimituksiin.

Onko korona vaikuttanut teillä muuten kansainväliseen toimintaan, kuljetukset ovat ainakin tuntuneet takkuavan välillä kun lentoliikenne on vähentynyt?

Keväällä lentorahtien hinnat hyppäsivät pilviin, mikä vaikeutti joidenkin tuotteiden hankkimista, mutta hinnat lähtivät aika nopeasti laskemaan ja tällä hetkellä ei enää olla kovinkaan kaukana koronaa edeltävästä tasosta.

Esim. Eclipsellä on yhä muutamissa tuotteissa ns. koronalisä, mutta näitäkin on purettu. Itse nostan Eclipselle hattua että ottivat käyttöön tilapäisen lisän, jonka sittemmin ovat sitoutuneet poistamaan, kun osa tehtaista on selkeästi nostanut hintoja koronan varjolla.
 
Keväällä oli myös todella suuria ongelmia pienpakettien toimituksissa Ruotsiin, mutta nyt tämäkin on normalisoitunut. Lavarahdin osalta oli keväällä pieniä viivästyksiä ja hintalisiä, mutta sillä puolella ollaan jo ihan normaalissa.

Mutulla sanoisin että Sissos on myynyt tänä vuonna viime vuotta enemmän kuulaa Ruotsiin, kun saimme kaksi Ruotsin suurimpiin kuuluvaa pelikenttää vihdoin asiakkaaksemme vuosien maanittelun jälkeen ja ainakin alustavasti molemmat ovat olleet erittäin tyytyväisiä meidän palvelukokonaisuuteen.

Miten Juvanmalmin kisakentän rakentaminen on edennyt?

Kenttää on rakennettu pikkuhiljaa kuin Iisakin kirkkoa niin sanoakseni. Tällä hetkellä kenttäpohja alkaa olemaan valmiina ja tavoitteena olisi vielä tänä syksynä tehdä toisen päädyn muuri valmiiksi ja pystyttää verkkojen tolpat. Alue on tällä hetkellä vuokrattu naapurin kuorma-autojen parkkipaikaksi, kun keräämme pääomaa rakentamiseen. Ajatuksena on koko ajan ollut että tehdään kerralla mahdollisimman hyvin ja toki tontin ahtaus ja alkuperäinen kaltevuus on tuonut omat haasteensa. Jos kaikki menee hyvin niin keväällä aletaan tehdä lopputasoitusta ja sitten tuffihommiin.

Mutta pitää nyt vielä sanoa että lopullista aikataulua ei vielä ole kun budjetit on kovin rajallisia. Toki kentän saisi nopeastikin valmiiksi jos ei tarvitsisi rahaa miettiä.

tthaastattelu1.jpg

Vaikuttaako uuden kentän valmistuminen muuhun toimintaan mitenkään? Pysyykö Sissos Arenan metsäkenttä käytössä jatkossakin?

Kyllä Arena on tarkoitus pitää jatkossakin ja itse asiassa siellä on tehty pientä faceliftiä viime vuosina. Eli jos ei ole esim. vuoteen avoimissa peleissä käynyt niin kannattaa tulla kentän nykymuoto tsekkaamaan.

Kun kisakenttäprojekti saadaan maaliin niin alustavissa suunnitelmissa on Arenan isompi uudistaminen. Meidän näkemys on että paintball on hemmetin hauskaa ja pyrimme entisestään puitteita pelaamisen ympärille kehittämään mahdollisuuksien mukaan sekä kisapuolella että ns. metsäpuolella.

tthaastattelu2.jpg

Olette myös uudistaneet kotisivunne kokonaisuudessaan. Oliko se suunnitelmissa muutenkin vai koronan tuomaa?

Nettisivuthan nykyään vanhenee jo jokusessa vuodessa ja Sissoksen vanha verkkokauppa oli toteutettu Magentolla, jonka tuki päättyi. Eli verkkosivujen uudistusta on mietitty jo pidempään. Projekti käynnistettiin tosissaan 2019 ja päädyimme Refoxin verkkokauppajärjestelmään. Ja niin kuin yleensä on tapana niin tämäkin IT-projekti vähän viivästyi. IT-projektithn ei sinällään välttämättä ikinä tule valmiiksi vaan nykyinen liiketoimintamalli vaatii alati järjestelmien kehittämistä ja saamme toivottavasti paljo uusia juttuja käyttöön tulevan talven aikana.

Airsoft on sivuilla myös entistä näkyvämmin mukana, miten markkinat ovat sillä puolella kehittyneet?

Sissoksella on jo pitkään ollut vahva asema airsoftissa yksittäisissä tuotteissa tukkupuolella. Meidän isoin päämiehemme GI Sportz lähti Tippmann brändillä 2018 uudestaan airsoft puolelle ja sen kautta meidän tarjonta luontaisesti kasvoi. Päädyimme hakemaan myös muutaman aivan puhtaan airsoft edustuksen ja emme toki vieläkään ole airsoft puolella mikään täyden palvelun talo, mutta nyt valikoimaa on jo ihan huomattavasti. Valikoimaa kasvatetaan pikkuhiljaa kun sopivia tuotteita löytyy.

Meidän käsityksen mukaan airsoft markkinat ovat paljon paintballia isommat ja toki siinä mielessä ala on kiinnostava. On myös paljon samoja tuotteita airsoftin ja paintballin piirissä eli sitä kautta asiassa on myös synergiaa.

Airsoftissa harrastus taitaa koostua enemmän omien varusteiden kanssa pelaamisesta, vai löytyisikö sieltä tilaa myös paintball-tyylisille vuokrasysteemeille?

En tunne airsoft-sceneä kovin hyvin, mutta jo Paintball-Bunkkerin takaosassa toimi airsoft kenttä, joka muutti Töölöön kun Helsingin kaupunki halusi Bunkkerin omaan kehityskäyttöön. Sittemmin Töölönkin halli on jo suljettu, mutta samat yrittäjät avasivat muistaakseni alkuvuodesta uuden entistä isomman hallin Hameenlinnanväylän varteen. Minunkin on ollut tarkoitus tuolla käydä katsomassa, mutta en ole vielä ehtinyt.

Lisäksi Keravalla on toiminut jo jonkin aikaa airsoft halli.

Eli kyllä selkeästi markkinoilla jonkin verran ainakin yritystä on.

Sissoksen pelikentillä airsoft joukkue Pew Pew on järjestänyt pelejä ja tietääkseni heilläkin jokunen vuokra-ase on, mutta pääosin noissa peleissä pelataan omilla aseilla.

Olette pyörittäneet junnupelejä Urhon kanssa, minkälainen niiden suosio on ollut?

Urho on hoitanut junnupelien vetämisen hienosti ja palaute on ollut todella innostunutta ja positiivista. Osassa peleissä pelaajia on ollut useita kymmeniä. Ajatuksena oli tarjota mahdollisuus kokeilla paintballia helposti urheilunomaisesti.

Urho (ja Urhon junnut) odottaa varmaan uutisia kisakentästä todella herkällä korvalla ja toki junnutoimintakin saataisiin ihan erilaiseksi jos kisakenttä Juvanmalmille joskus valmistuisi. Mietimme tässä aktiivisesti kentän rahoitusta jos ei päivittäin niin ainakin viikottain.

Itse asiassa näen että koko pk-seudun paintball saataisiin varmasti Juvanmalmin kisakentän myötä uuteen nousuun. Nyt löytyvät hyvät kentät Kirkkonummelta ja Lahdesta, mutta onhan siinä iso ero pääseekö harrastukseen 10 minuutin vai tunnin ajomatkan aikana. Toki kyseessä on joukkuelaji ja jos pelaajat ovat esim ympäri pk-seutua, niin osalle siirtyminen joltain toiselta kentältä Juvanmalmin kentän käyttäjäksi voi vaikka matkaa pidentää. Yleisesti näen kuitenkin että tarjonnan lisääminen (ja varsinkin kisakenttätarjonnan) olisi lajille hyväksi ja pitkällä välillä toisi lisää pelaajia myös nykyisille kisakentille.

Teillä on Juvanmalmilla sisäpelimahdollisuudet tasoittamassa kylmien aikojen suhdanteita, mutta pelit taitavat onnistua ulkonakin läpi vuoden?

Asensimme vuosi sitten ulkokentälle valoja ja nyt olisi tarkoitus muutama lisää asentaa muutaman vähän hämärän nurkan lisävalaisuun. Lisäksi talveksi esteitä vähän asetellaan niin että lumen linkoaminen tarvittaessa onnistuu helpommin. Eli kyllä Sissoksen satama-kenttä palvelee ihan ympäri vuoden. Kenttähän on meidän firman takapihalla, niin myös lämpimät huoltotilat ja suihkut ovat saatavilla, niin homma toimii varsin mukavana kokonaisuutena.

Kiitokset haastattelusta ja toivotaan että ensi vuonna päästään jo kisamaan Juvanmalmin kentälläkin :).

Kiitokset myös Paintball.fi:lle että joku vielä perinteistä mediaa some-aikana tekee ja ennekaikkea hyvistä kuvista myös siellä somen puolella.

Varmasti laitetaan päivitystä kun kenttä etenee, mutta katsotaan nyt miten hommaa saadaan edistettyä.


Kuvat: Tuure Toivola ja Jani Andersson Sissokselta.

Linkkejä:

Videolla näkymiä Juvanmalmin satamakentästä:

 

Tags