Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1494
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9095
Youtube-videot: 588
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Paintball-maajoukkueprojektin ensitapaaminen heinäkuussa Vierumäellä

user image 8.06.2020
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Maajoukkue
paintball.fi

Koronatilanne aiheuttanut reilusti muutoksia

Paintball-maajoukkueprojektin ensitapaaminen heinäkuussa Vierumäellä

Jo alkuvuodelle aiottu paintball-maajoukkueiden introtapahtuma siirtyi koronoepidemian vuoksi, mutta nyt tilanne alkaa näyttää valoisammalta. Tällä tietoa ensimmäinen tapaaminen järjestetään Vierumäen Urheiluopistolla heinäkuun 12. päivänä, jossa haetaan pelaajia tämän kauden maajoukkueisiin.

Kiinnostuneiden pelaajien määrän mukaan ryhdytään sitten muodostamaan joukkueita mahdollisimman moneen sarjaan ja kartoitetaan maajoukkueen harjoitustapahtumia siirryttäessä kohti kauden päätapahtumaa.

Itse maajoukkueturnaus on myös siirtynyt aiotusta niin ajankohdan kuin jopa järjestämismaankin kohdalla. Tällä hetkellä suunnitelma on, että kaikki  pelattaisiin NXL:n Euroopan Espanjan turnauksen yhteydessä Gandiassa lokakuun toisella viikolla. Koronaviruksen aiheuttamien rajoitustoimien vuoksi asioihin voinee kuitenkin laittaa viereen tähtimerkin pienoisten epävarmuustekijöiden merkiksi, mutta toivotaan asioiden lutviutuvan tästä eteenpäin.



Yleistä


Maajoukkueturnaukset järjestetään NXL-turnausten yhteydessä, mutta virallisesti niistä vastaa UPBF eli Ultimate Paintball Federation. Aiemmin maajoukkueturnaukset olivat EPBF:n eli European Paintball Federationin alaisia, mutta viime vuosina ne ovat siirtyneet avoimiksi kaikille valtioille. Toiminta on kuitenkin edelleen aika vahvasti eurooppalaisten joukkueiden kansoittamaa, mutta esim. viime vuonna miesten turnauksessa osallistujia oli Euroopan lisäksi yksittäisiä joukkueita myös Pohjois- ja Etelä-Amerikasta sekä Afrikasta.

Tapahtumat ovat olleet englanniksi mm. Nations Cup-nimellä ja nyt näyttäisi että UPBF käyttää ”Paintball World Championship” –nimeä.

Normaaliin paintball-turnaukseen osallistumiseen nähden maajoukkuesysteemit ovat huomattavasti monimutkaisemmat rajoituksineen. Yleisesti ottaen yhteen sarjaan voi osallistua vain yksi joukkue/maa. Maajoukkueiden pitää olla oman maansa paintball-liiton hyväksymiä, mutta joillain mailla ei vielä ole kansallista paintball-organisaatiota, joten UPBF on jättänyt tähän vähän pelivaraa. Suomen kohdalla asia kuitenkin on kunnossa jo 90-luvulla aloittaneen SPBL:n ansiosta. Kansallisten liittojen järjestäytymistä on osaltaan edistämässä se, että maajoukkueiden osallistumismaksuista saa jopa yli puolet pois, jos maan liitto on kattojärjestön jäsenenä.

Kaikkien pelaajien pitää olla edustamansa maan kansalaisia tai heillä pitää olla pysyvä oleskelulupa. Tämä pitää pystyä todistamaan ennen turnausta, esim. passilla. UPBF haluaisi että maajoukkueet valitaan virallisen prosessin avulla, mutta ilmeisesti tässäkin joudutaan vielä joustamaan osin, koska kansallisia organisaatioita ei vain kaikkialla ole vielä olemassa. Suomessa mennään SPBL:n systeemien mukaan ja valintaprosessi alkaa kaikille avoimella tapahtumalla.

Maajoukkueturnaukset pelataan NXL-turnausten yhteydessä, mutta todennäköisesti niitä edeltävinä arkipäivinä sekä iltaisin normaalien turnauspelien jälkeen, eli reissu on käytännössä pidempi kuin tavalliseeen perjantaista sunnuntaihin kestävään turnaukseen osallistuminen. Järjestelyissä aiheuttaa muutoksia vuodesta toiseen myös se, että kellään ei ole varmaan tietoa kuinka paljon joukkueita on tulossa mihinkin sarjaan, joten pelisysteemit vaihtelevat toisin kuin normaaleissa NXL-turnauksissa, jotka ovat hyvinkin vakiintuneita.

Miehet


Miesten sarjaan eli ole ikärajoituksia ja joukkueessa voi olla 12 pelaajaa sekä lisäksi 5 huoltajaa.  Peliformaatti on Race to 4, M500-pallorajoituksella, eli boxi + 2 bulkkia.

Suomi on ollut mukana miesten sarjassa nyt kaksi vuotta putkeen ja aiemminkin satunnaisesti jo 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen alkupuolelta.

Naiset


Naisille järjestetään sekä viiden että kolmen pelaajan sarjat. Ideana lienee että pienemmillä joukkueilla saataisiin helpommin mukaan useampia maita. Ainakin viime vuonna maat laittoivat joukkueita molempiin sarjoihin. Sarjoihin ei ole ikärajoituksia ja viiden pelaajan sarjassa voi olla maksimissaan 12 pelaajaa ja 5 huoltajaa. Kolmen pelaajan sarjassa voi olla 6 pelaajaa ja 4 huoltajaa. Viiden pelaajan sarjassa pelataan Race to 4, M500-pallorajoituksella. Kolmen pelaajan sarjassa on Race to 2, niin ikään M500-pallorajoituksella.

Yli 40-vuotiaat


Yli 40-vuotiaiden sarja eli ”Veterans” taas rajoittaa pelaajia iän mukaan, joiden pitää olla vuonna 1980 tai aiemmin syntyneitä. Varsinaisella syntymäpäivällä ei ole väliä vaan syntymävuosi merkitsee, viime vuonnakin mukana oli vielä turnauksen aikaan 39-vuotiaita. Maksimi pelaajamäärä on myös 12 ja huoltajia saa olla 5. Peliformaattina on Race to 4 ja M500-kuulasääntö.

Yli 40-vuotiaiden sarjassa Suomi oli viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa ja ”pappamaajoukkue” pääsi alkusarjastaan hienosti jatkoon ja loppusijoitus oli seitsemäs.

Nuoret


Nuorille järjestetään U19- ja U16-sarjat, eli ”under 19” jne. U19-sarjassa pelaajan pitää olla syntynyt 2001 tai sen jälkeen. Pelisysteemi on Race to 4 ja pallolimittinä M500. Maksimissaan 12 pelaajaa ja 5 huoltajaa.

U16-sarjassa pelaajien pitää olla vuonna 2004 syntyneitä tai nuorempia. Joukkueet ovat kolmen pelaajan ja pelisysteeminä on Race to 2. Muista sarjoista poiketen kuulamäärä on rajattu lippaaseen ja tulinopeus saa olla vain 5,5 kuulaa/sekunti tai rajoittamaton jos käytössä on mekaaninen merkkain (eli amerikkaisten ”Classic”-turnauksen malliin). Rosteriin max 6 pelaajaa ja 4 huoltajaa.

Huom! UPBF:n sivuilla on hieman epätarkkuuksia, tätä kirjoittaessa varsinkin joukkueiden max roster size (eli pelaajat + huoltajat yhteensä) on merkitty eri kohdissa eri tavoin, joten tarkkana saa olla.

Nuorten kohdalla systeemi näyttäisi muuttuneen siten, että kun viime vuonna esim. U19-sarjaan osallistuneiden piti olla vuosina 2000-2003 syntyneitä, niin nyt alaikäraja on jätetty pois.



Linkkejä:

 

 

Tagit