Kimmo Kainulainen

Location:

Location: Lahti
Zipcode:
Country: FI

Stats

Blogs: 1237
images: 7331
youtube videos: 450
Files: 8
Groups: 1

Haussa jatkaja tulostaulutoimintaan 

25.11.2019
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Kilpapaintball

Haastattelussa Paulus Parkatti ja Jari Tuukkanen

Haussa jatkaja tulostaulutoimintaan 

Monieräiseen kilpapaintballiin kuuluu aika olennaisena osana tulostaulu, josta pelitilanne ja erityisesti jäljellä olevat tauko- sekä peliajat selviävät niin pelaajille kuin myös katsojillekin. Muiden lajien taulut eivät oikein suoraan taivu paintball-käyttöön, joten kisahommiin on kehitelty nimenomaan omanlaistaan näyttöä, jota myös Suomen Paintball-liiton kisoissa on käytelty.

Nyt useamman vuoden ja aika työn taulun kanssa tapahtumia kiertäessään tehneet Paulus Parkatti ja Jari Tuukkanen ovat lopettelemassa ja jatkajaa haetaan, haastattelussa fiiliksiä matkan varrelta:


Kimmo Kainulainen: Teillä on takana aika monen vuoden taival SPBL:n turnausten ilmahuollon ja tulostaulusysteemin hoitamisessa, mutta se on nyt sitten ilmeisesti päättymässä kokonaan?

Jari Tuukkanen: Kiinnostava matka on tosiaan takana, paljon on opittu tekniikasta, murphyn laista ja suomalaisista paintinpelaajista näiden vuosien aikana. Viimeisten parin vuoden ajan homma on helpottunut huomattavasti kun ei samalla tarvitse yrittää itse pelata tai toimia minkään tiimin taustajoukoissa, se kun ei kovin toimiva yhtälö koskaan ollut. Hienoa on ollut huomata, että myös pelaajat ovat vuosien varrella oppineet siihen, että jos pelipäivänä sataa, jonkun mutka hajoaa tai oma joukkue häviää, ei se välttämättä johdukaan ilmahuollosta tai tulostaulusta, vaikka se on se todennäköisin syy.

Ilmahuollon toteuttamisesta pääsimme eroon viime kesänä ja tulostaulusta on tarkoitus luopua tämän vuoden loppuun mennessä, jotta voimme laittaa yrityksen pakettiin ja päättää yrityksen toiminta. Ostajaehdokkaita on niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta sen verran haluamme ajatella suomipaintin etua, että hienoahan se olisi, jos kilpasarjoissa joku tulostaulu olisi jatkossakin käytössä. Tällä hetkellä valitettavasti on se tilanne, että tähän mennessä ainoa ostajakandidaatti, joka tämän vuoden puolella taulun voisi hankkia järkevään hintaan, on ulkomailla. Kotimaisen ostajan löytymistä ei tietenkään helpota se, että liiton sarjoihin osallistuvien joukkueiden määrää ei tiedetä varmaksi vielä kuukausiin, joten myöskään liiton budjettia ei voida vahvistaa. Ja tämä lienee aiheuttanut sen, että ainakaan vielä emme ole saaneet liitolta minkäänlaista vahvistusta siitä, että onko taululle käyttöä ensi kesän kierroksilla.

Toki täysin poissuljettua ei sekään ole, että ensi kesänäkin jompikumpi näistä naamoista tulostaulun kanssa häärää, mutta tällä hetkellä se näyttää epätodennäköiselle. Kummallakaan meistä kun ei ole hirveästi muuta käyttöä tuolle tulostaululle edes sisustuselementtinä eikä sitä ihan hyväntekeväisyytenäkään viitsi ympäri Suomea kuskailla. Emme ole uutta taulua myymässä, joten hintakaan ei ole uuden taulun hinta, mutta ei kyseessä ole enää tuo alkuperäinen kuusi vuotta vanha taulukaan vaan matkan varrella muutamaan kertaan uudistettu ja vaihdettu.

Mistäs tulostaulun ja ilmasysteemien hankinta muuten alun perin aikoinaan lähti liikkeelle?

Jari Tuukkanen: Aiemmin liiton käytössä satunnaisesti ollut tulostaulusysteemi oli toimintakunnoltaan varsin epävarma ja vaikutti siltä, ettei ketään kiinnostanut sen pitäminen kunnossa. Puolitosissaan Paulus alkoi erilaisia tauluvaihtoehtoja selvittelemään ja muutamaan eri versioon pääsimmekin tutustumaan, mutta lopulta PB Resultsin taulu valittiin pitkälti sen ansiosta, että kyseistä firmaa edustava Uldis oli Suomessa jo entuudestaan tuttu kasvo. Ja heilläkin oli tarvetta saada taulu testikäyttöön, joten kyseessä lienee ollut jonkinlainen win-win-tilanne.

Suurinpiirtein samoihin aikoihin kävi ilmi, että aiempi ilmahuollon toimittaja oli halukas luopumaan kyseisestä hommasta. Pikaisen laskutoimituksen jälkeen oli helppo todeta näiden kahden palvelun olevan suhteellisen helposti toteutettava combo, joka kelpasi liitollekin. Liitolle ja varsinkin Kaitsulle kuuluu iso kiitos siitä, että viimeiset vuodet on saatu pelejä pyörittää kansainvälisen tason tulostaulujärjestelmällä, ilman useamman vuoden liiton sitoutumista ei uutta taulua olisi ollut minkään tahon tässä maassa taloudellisesti järkevää hankkia. Ja uusien taulujen hinnat taitavat olla edelleen sillä tasolla, ettei se ole vieläkään sen fiksumpaa.

Olitte ilmeisesti aivan ensimmäisiä vai peräti ensimmäinen taulun ostaja, joten homma on tainnut edetä vähän niin valmistajan kanssa asioita kehitellessä?

Jari Tuukkanen: PB Resultsin ensimmäinen taulu oli oikeastaan vielä prototyyppi, joka ostettiin koekäyttöön. Taulu on käytännössä vaihtunut puolen kymmentä kertaa tässä matkan varrella, vaikkei sitä varmaan moni ole huomannutkaan. Sen verran alussa valmistajan toiminta oli tuolloin ja osittain on edelleen, että kaikkia suunniteltuja (ja luvattuja) ominaisuuksia ei ole taulussa vieläkään eikä niitä edes kehitetä, mutta ehkä nämä ominaisuudet ovat olleet riittäviä meille. Nyt jos joku haluaa uuden taulusetin ostaa, eroaa se todella paljon tästä meidän setistä, mutta on sillä sitten hintaakin ihan eri tavalla.

Miltä tuo taulun kehittäminen on kaikkiaan tuntunut, PB Resultsilla on tainnut olla välillä vauhti päällä Millenniumin ja NXL kanssa toimiessa?

Paulus Parkatti: On ollut hienoa päästä osaltaan myötävaikuttamaan koko lajin huippu sarjojen käyttöön ottamaa taulujärjestelmää. Toki paljon on menty Millen/NXLn kärki edellä, ideoista toimiviin lopullisiin laitteisiin onkin menty usein sitten käänteisessä järjestyksessä, eli tänne Suomen perukoille se lopullinen kehitystyön tulos on saatu viimeisenä, mutta kilpapaintballin kääpiömaana tämä on ollut ihan ymmärrettävää.

Jossain vaiheessahan tulokset saatiin nettiinkin suoraan taulun softasta, mutta siihen taisi tulla muutoksia kun PBresults meni yhteen jenkkiläisen PBleaguesin kanssa?

Paulus Parkatti: Kyllä, tämähän muuttui matkan varrrella. Alkuun tosin kehittäjän kanssa oli puhetta että tämä ominaisuus on tuloillaan ja tämä meillekin maksutta tarjotaan, mutta ko. muutoksen myötä palvelu siirtyi maksulliseksi (eikä asia ollut yksin PB Resultsin päätettävissä). Liiton kanssa todettiin, että palvelun hinta on suhteessa Suomipaintin kokoon nähden turhan suolainen, minkä vuoksi palvelua ei ole täällä otettu vielä toistaiseksi käyttöön.

Paljolti nuo netissä aiemmin olleet tulokset olivat allekirjoittaneen pikkutunneilla manuuaalisesti kirjaamia, nyt siis euroja/dollareita kaivamalla tämä tapahtuu automaattisesti. Toki tässäkin paintball.fi on ollut liitolle apuna asiassa, siitä kiitos tänne. :)

Onkos Äänekosken suunnalla vielä toivoa pelitoiminnan elvyttämisestä? Porukkaahan on ollut ainakin ajoittain tuomarointihommissa mukana, joten kaikki eivät ole lajia kokonaan lopettaneet? Tai nähdäänkös teitä tulevaisuudessa jossain muissa tiimeissä pelaamassa?

Paulus Parkatti: Meidän pelaajien kohdalla on ollut kyse pitkälti elämäntilanteen muutoksen vaikutuksesta asuinpaikkakuntaan. Työpaikan/opiskelupaikan saaminen toiselta paikkakunnalta on saanut peliporukan kirjaimellisesti hajoamaan neljään eri ilmansuuntaan. Myös toiminnan aktiivisten pyörittäjien uupuminen on vaikuttanut jatko mahdollisuuksiin huomattavasti. Lisäksi entisen tekonurmikenttämme päällä pelataan nykyisin Koripalloa, joten harrastuspaikan puuttuminen on osaltaan vaikuttanut peli-intoon paikkakunnalla. Jatkossakin aktiivisimpia pelureita tullaan todennäköisesti näkemään pelikentällä niin tuomarina, kuin pelaajinakin. :)

Kiitokset haastattelusta ja mitenkäs taulusta kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä?

Paulus Parkatti: Kiitoksia myös paintball.fi:lle kuluneesta yhteistyöstä liiton sarjojen tulosten suhteen. Kiinnostuneet voivat olla pikaisesti suoraan allekirjoittaneeseen yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse p.0503201947 / parkatti.paulus@gmail.com

Tags