Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10512
Youtube-videot: 832
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Paintballin kisakautta 2019 kasaan

user image 27.03.2019
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Kilpapaintball
paintball.fi

Haastattelussa liiton puheenjohtaja Jani Leskinen

Paintballin kisakautta 2019 kasaan

Kevätsäät alkavat lämmetä ja samalla alkavat valmistua myös paintballin tulevan kisakauden yksityiskohdat. Suomen kilpapuolen paintball on saanut kärsiä joukkuemäärien pienentymisestä ja jotain uutta kaivattaisiin tuomaan muutosta. Aivan pienellä aikavälillä tämä ei onnistu eikä varmasti tule olemaan helppoa, mutta entiseen malliinkaan ei oikein voida jatkaa, meiltä alkavat loppua pelaajat.

Paintball.fi haastatteli liiton puheenjohtajaksi tämän vuoden alusta palannutta Jani Leskistä uuden kauden kiemuroista ja haasteista:


Kimmo Kainulainen:  SPBL:n kauden 2019 kasaaminen alkaa olla loppusuoralla, minkälainen urakka on tänä keväänä ollut?

Jani Leskinen: Samanlaista tämä on ollut läpi historian, todellinen tilanne alkaa selviämään vasta kun aurinko paistaa ja lumi sulaa.

Toki nyt ollaan tilanteessa jossa joukkuemäärät ovat tippuneet vuosittain. Tilanne pakottaa kokeilemaan jotain uutta, sillä paikalleen jääminen ei ole vaihtoehto. Hallitus on aktiivisia painttivaikuttajia täynnä ja siinä mielessä muutoksen tekijöitä kyllä on.

Miltäs joukkuemäärä näyttää?

Ikävä kyllä vielä ei ole selvillä joukkueita, lopullinen ilmoittautuminen päättyy 15.4. Yhteydenottojen mukaan viime vuodesta muutama joukkue, joko yhdistyy keskenään, tai on jättäytymässä pois.

Onkos tiedossa minkään uusista pelaajista kootun tiimin mukaantuloa?

Tällä kirjoitushetkellä (27.3.) minulla ei ole varmaa tietoa. Minulle on kerrottu että vähintään yksi "uusi joukkue on tulossa mukaan," joskin ilmeisesti pelaajat ovat historiassa liiton sarjoissa pelanneet.

Mitkäs lopulliset päivämäärät ja kisapaikkakunnat ovat?

2.6. Rauma

29.6. Piikkiö

10.8. Kirkkonummi

14.9. Vierumäki + 26. liigakauden loppujuhlat (palkitaan kolme painttivaikuttajaa)

Tammikuun kokouksessa päätettyihin alustaviin päiviin tuli paritkin muutokset, kannattaakohan niitä jatkossa julkistaa niin aikaisin?

On totta että sen jälkeen muutoksia on tullut. Jatkossa on järkevää vähintään julkistuksessa puhua "alustavista päivämääristä." Nyt päivät on lukittu (luonnonmullistukset poislukien), ja pahoittelemme muutoksista johtuvaa harmia.

Minkälaiseen pelisysteemiin on päädytty?

Tässä tulee suurin muutos pitkään aikaan.

Turnaukset ovat tällä kaudella avoimia kaikille kiinnostuneille joukkueille. Lisäksi kaikkien joukkueiden ei tarvitse sitoutua koko kaudeksi sarjaan.

Tämä aiheuttaa sen että meillä voi olla 14 - 20 joukkuetta turnauksessa. Nuo 14 joukkuetta tarvitaan sitoutumaan kaikille neljälle kierrokselle, jotta liiton budjetti pitää ja voimme järjestää totutun mukaiset huikean hyvät puitteet pelaamiseen.

Mutta seuraavat 1-6 "ylimääräistä" joukkuetta voivat ilmoittautua kierroksille kolme viikkoa aiemmin. Maksimi 20 joukkuetta tulee luonnollisesti siitä että kaikki pelit on saatava läpi yhden päivän aikana.

Itse peliformaatti vaihtelee hieman joukkuemäärien mukaan, mutta periaate on se että kaikilla joukkueilla on pelejä koko päivän ajan.

Aamupäivällä pelataan alkusarjat joiden sijoitusten mukaan joukkueet jatkavat iltapäivällä joko Liigalohkoon tai Divarilohkoon.

Tämä mahdollistaa sen että jokin "ylimääräinen" joukkue voi osallistua taitotasosta riippumatta ja saada iltapäivällä oman tasoisensa vastuksen. Lisäksi jo aiemmilla kausilla tasonsa stabiloineet joukkueet joutuvat testaamaan "päivän kuntonsa" ja jatkavat sitten iltapäivällä joko liiga- tai divaripisteistä kamppailua.

Aamupäivällä peliformaatti on joko "mercy-3" tai paras kolmesta riippuen joukkuemääristä.

Iltapäivällä peliformaatti on "mercy-3"

Pelejä kaikille joukkueille päivässä tulee vähintään viisi (5), aamun alkusarjoissa lohkojen "round robin" ja iltapäivällä joko lohkojen "round robin" tai "double elimination" systeemi.

Annatkos esimerkkiä, jos on vaikka neljätoista joukkuetta, minkä kokoisiin lohkoihin tiimit jaetaan aamu- ja iltapäivän peleihin?

Neljällätoista alustavasti näin:

Neljä aamulohkoa, joissa kahdessa 3 joukkuetta ja kahdessa 4, round robin, mercy 3

Liigalohkoon kaksi parasta per lohko, yhteensä 8 joukkuetta

-> kaksi neljän lohkoa, round robin, mercy 3

- lohkovoittajat finaaliin, lohkokakkoset pronssiin

Divarilohkoon

-> kaksi kolmen lohkoa, round robin, mercy 3

- lohkovoittajat finaaliin, lohkokakkoset pronssiin, lohkokolmoset sijoitusotteluun

Kuinka "ylimääräiset" joukkueet sijoitetaan alkulohkoihin? Jos jollekin kierrokselle mukaan tulee kovempaa ulkomaista tiimiä, niin jos sijoittaminen tapahtuu suoraan sarjatilanteen mukaan, niin se voi sotkea lohkojen voimasuhteita paljonkin.

Algoritmia tähän rakennetaan juuri, jotenkin todella tasapainoisesti ja reilusti tämä syntyy.

Kuinka kauden sarjapisteet lasketaan, ovatko kaikki joukkueet siinä suhteessa mukana yhdessä sarjassa eli SM-liigassa?

Alustavasti pistejako näin:

Kaikki joukkueet saavat aina SM-liigapisteitä 20 - 1p (liigan voittaja 20p ja yllä olevassa 14-joukkueen esimerkissä Divarin ykkönen saisi 12p (= päivän 9. paras))

Divaripisteitä päivän Divarisarjassa sijoittumisen mukaan 10 - 1dp.

Divarin loppupisteissa lasketaan kolme parasta divarisijoitusta pisteineen. Eli jos joukkueesi pelaa kaksi kierrosta sijoittuen liigaan, ei tämä joukkue voi sijoittua kauden lopussa Divarissa. Mutta joukkue joka kerran nousee liigaan mutta pelaa kolme kierrosta divarissa saa kolmen kierroksen divaripisteet loppukauden divarimestarilaskentaan.

Helppoa eikö totta :)

Korostan että tätä pisteytystä ei ole vielä vahvistettu ja saa tarjota parempiakin vaihtoehtoja.

Olet ollut tänä keväänä mukana junnuille suunnatussa Urhokoulujen jatkossa Sissoksella Espoossa, miltäs toiminta on tuntunut?

Kyllä siinä itsekin innostuu kun näkee miten nuoret junnut tykkää lajista. Uskoni lajin mahdolliseen tulevaisuuteen on kasvanut viikko viikolta kuten osallistujamääräkin. Jokaiselle viikolle on tullut uusia kavereita mukaan ja kaikki ovat viihtyneet.

Suhteellisen hyvin on toiminut 1,5 tunnin treeni, jossa noin puoli tuntia harjoitellaan ampumista ja liikkumista, ja sitten viimeinen tunti pelataan.

Löytyisikö tämäntyyppisestä toiminnasta nimenomaan ratkaisua uusien kisapelaajien synnyttämiseen, samanlaista muuallekin Suomeen?

Tärkeintä on tuo .50cal "junnupaintin" tuominen osaksi vuokrapelejä kaikkialla Suomessa. Kaiken ikäiset pelaajat hyötyvät vähän kevyemmistä osumista ensimmäisissä vuokrapeleissä.

Askeleet kilpapainttiin otetaan sitten perusteiden jälkeen ja ilman suurta painetta tulokselliseen pelaamiseen. Jokainen meistä on yksilö ja kilpailuvietti pitää syttyä kullakin henkilökohtaisesti, väkisin sitä ei voi käynnistää.

Miten näkisit liiton roolin tämmöisen toiminnan lisäämisessä? Käytännössähän liiton hommissa mukana olevat ovat myös kiireisiä jo omissakin joukkueissaan, joten voimavaroja on rajatusti, mistä löytyisi ratkaisuja?

Liitto ei tätä työtä tee eikä voi tehdä. Tämä työ tehdään liiton jäsenien kautta. Kukin meistä voi tehdä oman osansa ja itse haluan siinä  johtaa esimerkillä. Kiitos jo tässä vaiheessa myös mahtavasti junnupaintissa mukana olleille Urhoille sekä Paintball Sissos Oy:lle.

Kaikki tämä junnutyö valuu kyllä seurojen ja paintball-yrittäjien laariin enemmin tai myöhemmin. Pyydänkin kaikkia joukkueita ja yrittäjiä mukaan omalla sarallaan, hienoa työtä monessa suunnassa, kiitos.

Kiitokset haastattelusta, toivotaan että kausi lähtee käyntiin isommallakin tiimimäärällä kuin nyt näyttää :).

Kiitos itsellesi huikean tärkeästä työstä lajin uutisoinnissa ja viestinnässä.

Kausi on kokeilu ja vähintäänkin jotain erilaista kuin viime vuonna, toivotaan että uusi viehättää ja kerää kentille takaisin vanhoja ja uusia pelaajia.

Kaikki me tätä lajia rakastamme ja siksi sinne kentälle mennään, ole itse mukana ja tuo kaverikin!

spbl_logo.png

Tagit