Kimmo Kainulainen

Location:

Location: Lahti
Zipcode:
Country: FI

Stats

Blogs: 1200
images: 6886
youtube videos: 449
Files: 8
Groups: 1

NPL:n suunnitelmat julki

5.12.2018
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Kilpapaintball

Luvassa uudenlaista, tavallaan suoraa nettilähetystä

NPL:n suunnitelmat julki

Uuden vain pro-joukkueille suunnatun jenkkisarja NPL:n, eli National Paintball Leaguen kuningasideaksi näyttää muodostuvan otteluiden julkistaminen jälkikäteen editoituna siten, että ne ensiesitetään tiettyihin aikoihin tiettyinä päivinä yksi kerrallaan. Tämä poikkeaa reilusti standardiksi viime vuosina muodostuneista päivän mittaisista suorista lähetyksistä. Se ottaa hieman osviittaa jenkkilän valtavirran lajeista esim. Monday Night Football-lähetysten tyyliin, mutta toki netin kautta toimitettuna.

Ideana on siis näyttää matsit jälkilähetyksenä, mutta kuitenkin niin että selostajat voisivat reagoida nettiyleisön kommentteihin. Tämä voi tarkoittaa sitä että matsi on muuten valmiiksi editoituna, mutta selostajat selostavat sen sitten livenä, jolloin he voivat myös ottaa yleisön huomioon. Tai hieman soveltaen, esim. että varsinaisen pelaamisen selostus nauhoitetaan etukäteen, mutta pelitauot sitten livenä. Tämä toki luo mahdollisuuksia myös niin tekniikan kuin selostajienkin pettämiseen vähän eri lailla ihan pelkkään live-lähetykseen nähden.

Isona ongelmana jälkilähetyksessä luonnollisesti on, että jos matsin tulos on etukäteen tiedossa, se karsii saman tien katsojia. Pro-joukkueiden ja pelaajien kannattaa toki pitää tulokset salassa, mitä enemmän katsojia lähetykset saavat, sen enemmän näkyvyyttä sekä heille että yhteistyökumppaneille. Mutta jos matseilla on paikanpäällä katsojia, niin aika väkisin tulokset ovat somessa, yleensä nopeammin kuin hitaammin. Pelkästään turnauksen voittajan nimen vuotaminen merkitsee jo monelle, että matsien katsominen on turhaa.

Haasteiden lisäksi myös etuja


NPL:lle on siis luvassa aikamoisia haasteita. Jälkilähetykset tuovat kuitenkin etujakin, esitettäviin matseihin voidaan panostaa aivan eri malliin kuin suorissa lähetyksissä. Jos vain ratkaisevat tilanteet ovat tallentuneet jollekin kameralle, ne saadaan editoituna saman tien mukaan, joten lähetyksen taso on sillä lailla aivan eri luokkaa kuin toisinaan kameran jumiutuessa aivan väärään kentän kulmaan suorassa lähetyksessä. Samoin selostajille saadaan saman tien tieto vaikkapa tuomareiden antamasta rangaistuksesta epäselvässä tilanteessa, joka live-tilanteessa vie joskus minuutteja.

Samoin tilastointi ja niiden esittäminen ruudulla saman tien lähetyksessä nähtäväksi mahdollistuu aika eri lailla kuin webcasteissa nyt, tarpeeksi vaivaa nähtäessä vaikka jokainen pudotus voidaan esittää niin ampujan kuin pudonneen nimien näkyessä ruudussa, joten mahdollisuudet ovat aikamoiset. Hidastusten käyttäminen monipuolistuu myös, live-lähetykseen nähden voidaan ”huijata” esim. taukojen pituudessa miten halutaan, joten tiukka tilanne voidaan näyttää niin moneen kertaan kuin halutaan eri kulmista.

Yksityiskohdat vielä epävarmoja


Koko sarjan toteutuminen on toki epävarmaa, joten kaikki voi vielä muuttua vaikka miten ennen kevääksi suunniteltua aloitusta ja helmikuussa järjestettävää testikuvausta. Kuitenkin päätös järjestää turnauksia eri puolilla Yhdysvaltoja tuntuu oudolta (kolme ensimmäisellä kaudella). Se lisää kuluja järjestelypuolella varusteiden siirrossa sekä rakentelussa ja purkamisessa. NPL:n kannalta se ei myöskään voi tuoda lisätuloja, kun sarjaan osallistuvat vain jo etukäteen tiedossa olevat pro-joukkueet.

Perinteisille turnauksille maan kiertäminen on tapa saada joukko sellaisia tiimejä osallistumaan, jotka eivät esim. välitä lentää turnauksiin. NPL:n taloudellinen onnistuminen riippuu kuitenkin ainoastaan siitä saavatko nettilähetykset katsojia vai eivät. Siitä riippuvat niin mainostajien maksamat rahat kuin myös ensimmäisistä lähetyksistä maksavat tilaajat (jälkilähetykset näyttäisivät olevan ilmaisia, toki tämäkin voi muuttua).

NPL:n suunnitelmat voivat tuoda vaikka mitä mukavaa katsojille ja sarja esitteleekin itsensä sanoilla ”A Hybrid Paintball Circuit and Media Experience,” joten perinteisiin sarjoihin nähden on luvassa uutta. Toivottavasti projekti pääsee toteutumisasteelle saakka.

Linkkejä:

Tags