Kimmo Kainulainen

Location:

Location: Lahti
Zipcode:
Country: FI

Stats

Blogs: 1173
images: 5893
youtube videos: 415
Files: 5
Groups: 1

SPBL:n kausi alkaa - 5 asiaa seurattavaksi Piikkiössä 2018

7.06.2018
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Kilpapaintball

Paintballin SM-liigan 25. kausi alkuun

SPBL:n kausi alkaa - 5 asiaa seurattavaksi Piikkiössä 2018

Suomen Paintball-liiton kisakausi pyörähtää lauantaina käyntiin tutussa paikassa Dream Teamin kotikentällä Piikkiössä, jossa on ehditty pelata liigaa ja divareita jo toistakymmentä vuotta. Pelit alkavat kieltämättä vähän kaksijakoisissa tunnelmissa, kun sarjatasojen vaihdokset, kentän uusitut suojat ja muuttunut pelisysteemi tuovat mielenkiintoa, mutta sitten taustalla kaikkea kieltämättä varjostaa viime vuodestakin pienentyneet joukkue- ja pelaajamäärät.

Viisi asiaa seurattavaksi Piikkiössä:


1. Uusi pelisysteemi


Sekä SM-liigassa että 1. divisioonassa pelataan tällä kaudella alkusarjan jälkeen siten, että lohkon kaksi parasta pelaavat entiseen malliin toisen lohkon kärkeä vastaan semifinaalit ja siitä sitten voittajat finaaliin ja häviäjät pikkufinaaliin. Sen lisäksi uutena juttuna lohkojen kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet pelaavat vastaavan sarjan, eli kaikille tulee sama määrä pelejä.

Pelisysteemistä tuskin löytyy mitään vikaa, aiempaan nähden alemmat lisäpelit tarjoavat mahdollisuuden pelata lohkojen välillä, joten loppusijoitukset muodostuvat aidommin päivän kunnon mukaan eikä pelkästään keskenään pelaamattomien joukkueiden pisteitä vertailemalla.

Mielenkiintoisemman entiseen nähden siitä tekee se, että se voi muodostua kauden mittaan vähän omanlaisensa Champions ja Challengers-systeemi. Kaudella aiemmin heikommin sijoittuneen tiimin pääseminen ylempään jatkosarjaan tietysti pudottaa sieltä jonkun pois ja sen pettymyksen jälkeen joutuu vielä pelaamaan merkityksellisiä matseja, joissa sijoitus voi pudota.

Toivottavaa tietysti olisi että sarjat olisivat niin tasaisia että sijoitukset olisivat kautta linjan tiukkoja ja jatkoon pääsijät vaihtelisivat jatkuvasti, mutta harvemminhan näin käy, joten loppukaudesta ylempiin jatkopeleihin pääsy voi alkuvuonna huonommin menestyneelle olla jo saavutus sinänsä.


2. Liiganousijat


SM-sarjaan nousivat tälle kaudelle BOS Paintball (tosin pelilistoissa kummittelee vielä BOS-Classic, kumpi lie oikein?) ja Jämsän Paintball. Ensimmäinen kausi liigassa voi olla hankala, joten mielenkiinnolla pääsee seuraamaan tiimien edesottamuksia, meneekö homma mukanapyristelyksi vai joutuvatko vanhat tiimit päinvastoin miettimään että mitäs nyt tehdään :).

Ainakin BOS on pelannut talven mittaan ahkerasti ja kiertänyt sisäturnauksia sekä ehtinyt käydä keväällä ulkomailla parissakin turnauksessa, joten siinä suhteessa taitaa olla pientä etulyöntiasemaa vanhempiinkin liigatiimeihin nähden, joista osa taisi viettää talven aika pienellä harjoittelumäärällä.


3. Ykkösdivisioonan tasoerot


Tämän vuoden 1. divisioona on käytännössä viime vuoden ykkösestä ja kakkosesta jäljelle jääneiden joukkueiden yhdistelmä + Vatos Locos, joka syksyllä oli mukana kakkosen viimeisellä kierrokselle. Vastakkain on siis toistakymmentä vuotta tasolla pelanneita ja jopa ensimmäisiä turnauksiaan pelaavia, joten tasoero on ainakin etukäteen paperilla aikamoinen. Liiton sarjojen alinta tasoa on vähän mielletty ja ajateltu aloittelijoille sopivaksi, mutta nyt se ei sitä kyllä juuri ole, mutta tilanteelle ei oikein ole mitään muutakaan mielekästä ratkaisua.

Uusi pelautustapa onneksi vähän tasoittelee tilannetta. Entisellä systeemillä heikommat joukkueet olisivat pelanneet kauden mittaan todennäköisesti aika tavalla vähemmän pelejä, mutta nyt kaikki saavat kauden aikana saman verran pelejä ja kokemusta pääsee karttumaan. Ja tuskin kautta sentään päästään läpi ilman yllätyksiä, 


4. Polar Paintballin voittoputki


Kotkalaisella Polar Paintballilla on meneillään voittoputki, joka on nyt viiden turnauksen mittainen. Tiimi voitti kolmosdivisioonan päätösturnauksen 2016 Kirkkonummella ja kaikki neljä viime kauden 2. divisioonan turnausta. Tämä on myös ensimmäinen kerta SPBL:ssä kun minkään joukkueen voittoputki voisi kantaa kolmelle eri sarjatasolle, joten siinä suhteessa on kivasti jännitettävää miten reball-talviharjoitteluun panostanut kotkalaisyhdistelmä menestyy :).

Jos Piikkiössä tulee voitto, niin Polar pääsee myös tasoihin voittoputken pituudessa Trivoga Silverin kanssa, joka voitti kuusi turnausta putkeen 1. divisioonassa kausilla 2013 ja 2014.


5. Joukkue- ja pelaajakato


Valitettavasti yksi seurattavista asioista on alati pienentyvä pelaajamäärä. Kisapuolella joukkuekato on tosiasia ja huhujen mukaan yksi jos toinenkin jäljelle jääneistä tiimeistä on etsinyt pelaajia ennen kauden alkua, joten rivistöistä saattaa löytyä aivan uusia sekä paluuta tekeviä tuttuja kasvoja.

Mitään helppoa ratkaisua pelaajapulaan ei ole, mutta jos tästä mennään vielä alaspäin, niin ollaan todella heikossa tilanteessa. Liiton tapahtumien muuttuminen yksipäiväisiksi on sekin harmillinen juttu, viikonloppureissujen sijaan moni taitaa mahduttaa turnaukset yhteen pitkään päivään matkustamisineen, joten pois jää myös aika paljon kentän ulkopuolista sosiaalista puolta.


Linkkejä:

Tags