Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1545
Tapahtumat: 1
Kuvat: 10515
Youtube-videot: 851
Tiedostot: 19
Ryhmät: 1

Testissä Atom 6 kumikuulat

user image 11.12.2017
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Tekniikka ja varusteet
paintball.fi

Erikoinen keksintö, joka pääsi myyntiin saakka

Testissä Atom 6 kumikuulat

Kaikenlaisia kuulia sitä on tullut värikuula-aseista ulos ammuttua, mutta kieltämättä amerikkalaisen Atomic Pickle Industriesin markkinoille tuomat Atom 6 -kuulat ovat joukossa varsinainen erikoisuus. Tai virallinen nimi taitaa olla ”Atom 6 Projectile” eli projektiili, ihan perinteisiä kuuliahan nämä eivät tosiaan ole. Atom 6:t ovat kumisia, vähän salibandypallon näköisiä onttoja kuulia, mutta reiät ovat suhteessa huomattavasti isompia, niitä voisi melkein sanoa kuulan kehikoiksi :).

Atom 6:t ovat myös osaltaan vinkki siitä mitä kaikkea mielenkiintoista harrastajat voivatkaan saada aikaan, kun 3D-tulostuksen hinta putoaa edelleen, laitteet yleistyvät ja joukkorahoitus tarjoaa mahdollisuuden laajempaan valmistukseen. Esimerkiksi paintballissa erilaisia modauksia värikuula-aseisiin on tehty suunnilleen siitä saakka kun pelaaminen alkoi, mutta viime vuosina kasvanut 3D-tulostus on antanut mahdollisuuden töiden helppoon testaamiseen, levitykseen ja myyntiinkin.

Ensimmäiset Atom 6-kuulien mallit olivat 3D-printattuja, mutta valmistukseen päässyt versio on sitten toteutettu perinteisemmin ja yksilöhinnaltaan edullisemmin tavoin, kun hienosti menestynyt Indiegogo-joukkorahoituskampanja mahdollisti valmistuksen. Isot kiitokset Jori Tainalle kuulien lainaamisesta testiin.

Mittoja


Atom 6:set painavat noin 0,6 grammaa kappaleelta, eli ne ovat reilusti kevyempiä kuin tyypilliset värikuulat, joiden paino on vähän valmistajasta riippuen siellä kolmen gramman tienoilla. Tavallisista värikuulista lähimpänä taitavat olla .43 kaliiberin eli noin 11 millimetrin värikuulat, joiden paino on noin 0,75 grammaa kappaleelta.

Halkaisijan puolesta Atom 6:t on tarkoitettu käytettäväksi perinteisissä 68 kaliiberin värikuula-aseissa normikuulien sijaan. Kuten kuvista näkyy, niin ne eivät kuitenkaan ole täysin pyöreitä ja niiden halkaisijaa on hieman hankala mitata tavalliseen kuulaan nähden niiden pehmeyden takia. Mutta varovasti työntömitan kanssa saa noin 16,5 mm halkaisijan ns. kuulan päiväntasaajalta mitattuna ja noin 14,5 mm navoilta. Normaali 68 kaliiberin kuula on noin 17 mm halkaisijaltaan, joten Atom 6 on varsinkin napojen kohdalta varsin paljon pienempi.

Käytännössä pienuus näkyy niin, että kuulat putoavat suoraan läpi Freakin piippusetin pienimmistä .675 insertistä, eikä niitä saanut juuttumaan vaikka koitti asetella sopivasti. Eli käyttö pumpuissa tai AutoCockereissa, joissa kuulan oletetaan pysyvän boltin edessä piipussa kitkan avulla, ei ole kovin käytännöllistä kuulien pudotessa piipusta läpi kun sitä kääntää osoittamaan vähän vaakatason alapuolelle, ellei sitten jostain löydy sopivan pientä piippua ihan näitä varten.

atom6_001.jpg

Eroja ja yhteneväisyyksiä Reball-kuuliin


Atom6 -kuulat ovat ulkonäöltään tietysti varsin erinäköisiä kuin Reball-kuulat, eli voi kai jo sanoa perinteiset kumikuulat, jotka ovat läpikotaisin kumia ilman onttoutta. Niiden käyttö kuitenkin muistuttaa monella tapaa täyskumisia ”serkkujaan.”

Molemmat kuulat maksavat sen verran että niitä ei voi mitenkään pitää kertakäyttöisinä, eli niitä ei halua hukata, joten ampumapaikan pitää olla jollain tavoin umpinainen, joko verkoin tai pressuin eristettynä.

Kun normaalien värikuulien kanssa maalisotku on se toivottu tulos, niin kaikenlaisten kumikuulien kanssa likaantumista haluaa välttää kaikin keinoin. Maahan/lattialle joutuessaan kumikuulat keräävät itseensä mitä tahansa tarjolla olevia hiukkasia, joten ampumapaikka saisi mieluiten olla erittäin siisti, jotta ylimääräiset hiukkaset eivät sitten päädy värikuula-aseisiin.

Ammuttaessa Atom 6:t kimpoilevat, mutta eivät lähellekään niin paljoa kuin Reball-kuulat. Laajamittaisessa käytössä jonkinlaisen suojaverkkohäkin käyttö on kyllä kuitenkin aika pakollista, jos löytyy jokin reitti ulos niin kyllähän sinne tänne pyörivät kuulat sen löytävät eikä kerääminen sitten onnistu helposti.

Atom6 -kuulien perimmäisenä ideana lienee alun perin ollut nimenomaan pieni osumaenergia, jotta niitä voisi käyttää siellä missä esim. Reball-kuulat tekisivät tuhoa. Keveyden johdosta kuulat menettävät nopeuttaan huomattavasti nopeammin kuin perinteiset värikuulat, joten hyödyllinen kantama jää varsin pieneksi joten niiden käyttöä ja hankintaa mietittäessä tämä pitää tietysti ottaa huomioon jo etukäteen.

Testailua ja erityispiirteitä


Ammuttaessa noin kymmenen metrin etäisyydeltä Atom 6:ten tarkkuus pysyi ihan kohtuullisena ja kuulat sai kerättyä varsin helposti maalina toimineella 40 cm kanttiinsa olevalla laatikolla, joka oli pehmustettu kuplamuovilla.

Testatessa yllätti se, että normaali kädessä pidettävä Radarchron-käsikrono ei suostunut antamaan Atom 6:sista mitään lukemia, ilmeisesti kuulien reiät hämäsivät ainakin tätä kronoversiota. Iskuenergia on kuulien keveyden ja joustavuuden ansiosta pieni. Lähietäisyydeltä ammuttuna Atom 6:t nipistivät hieman, mutta ei mitään sellaista mitä normikuulilta tai Reball-kuulilta odottaa.

Mainosvideolla kuulia käytellään toimisto-olosuhteissa, mutta laajamittaisemmassa käytössä realiteetit tulevat sillä lailla vastaan, että ampumapaikan pitää käytännössä olla verkoin tai pressuin suljettu, jotta kuulat eivät pääse karkuun ja hukkumaan ja niiden keräämiseen ei mene tuhottomasti aikaa.

Koska kuulissa on - miten sen nyt sanoisi - reikiä tai tyhjiä kohtia, ne toisinaan pääsevät ohi värikuula-aseiden tuplasyötönestimistä, mihin asentoon kuula sattuukaan asettumaan boltin eteen. Valmistaja suositteleekin käyttämään sellaisia värikuula-aseita, joissa on kaksi tuplasyötönestintä, jolloin niiden ohi pääseminen tapahtuu harvemmin.

Kuulat ovat erittäin pehmeitä, ne painuvat helposti kasaan sormilla puristettaessa. Ne kuitenkin palautuvat normaaliin muotoonsa hyvin.

atom6_002.jpg

Pehmeys ja reikäisyys aiheuttavat ongelmia myös joissain sähkölipasmalleissa. Mitä Rotorilla tuli testattua niin info on kyllä kohdallaan. Käynnistettäessä boxi jumiutuu poikkeuksetta muutaman kuulan jälkeen. Anti-jam vivun vetäisy kyllä aina selvitti jumin, mutta sitten ulos ehti tulla vain muutama, parhaimmillaankin vain kymmenkunta kuulaa ennen uutta jumiutumista. Atom 6:t ovat niin pehmeitä verrattuina tavallisiin värikuuliin, että lippaan syötön voima painaa ne ruttuun, jolloin ne ennemmin jumiuttavat koneiston mieluummin kuin liikkuvat eteenpäin.

Etukäteen kuulien käytöstä sähköisten värikuula-aseiden silmien kanssa tuli mieleen että kuinkahan usein säde pääsee kulkemaan kuulan läpi eikä mutka laukea. Vaikka reiät ovatkin suhteessa isoja, niin kuulan täytyy kuitenkin asettua aika ihanteellisesti sopivaan asentoon jotta mikään kohta ei osuisi säteen tielle. (Tässä voi toki olla eroja eri mutkamallien kanssa, jos silmien reiät ovat eri korkeudella.) Mitä tuli ammuttua niin tämä ei kuitenkaan ollut iso ongelma, silmät eivät nähneet kuulaa kuin aivan satunnaisesti, enemmän kuulia pääsi karkuun tuplasyötönestimien ohi, mikä ei sekään ollut kovin yleistä. Mutta luonnollisesti silmäongelmat ärsyttävät aika lailla kun on tottunut siihen että ne toimivat täydellisesti. Kaiken pitäisi olla ok, kuulaa on boltin edessä mutta ase ei vain laukea, eikä ongelmaa pysty suoraan näkemään, vaan pitää heilutella mutkaa toivoen että kuula kääntyy sopivasti.

Atom 6-kuula DYE Damin kahden tuplasyötönestimen kanssa. Useinmiten kuula jää niiden väliin aivan normaalisti...

atom6_006.jpg

..mutta toisinaan se pääsee luiskahtamaan niiden välistä, joko niin että se liikahtaa vähäsen tai sitten valuu kokonaan piipusta ulos.

atom6_007.jpg

Ihan käytännön ongelmana tuli myös esiin sellainen juttu, että kuulat ovat niin kevyitä, etteivät menneet vanhahkonkaan speed feedin ”sormien” ohi ilman työntöapua. Ei iso juttu, mutta ei kieltämättä tullut etukäteen mieleenkään että tämä voisi olla mahdollista :).

atom6_005.jpg

Magfed-lippaissa


Kuulien pehmeys tulee esiin myös magfed-lippaiden kanssa. Esim. 20 kuulan U-muotoiseen T15:sta lippaaseen sai työnnettyä helposti 24 Atom 6:sta ja varmaan enemmänkin jos haluaa ahtaa, eli kuulat menevät sitä mukaa ruttuun kun uutta työntää päälle.

Kuulien reiät ja suhteellinen pienuus tekevät tepposensa myös lippaiden kanssa. Lippaan irrallaan ollessa, normikuulien kanssa hyvin toimiva kuulien pysäytin on aika voimaton Atom 6:ten kanssa. Niitä saattaa karata milloin vain irtonaisesta lippaasta, jos se kallistuu sopivaan suuntaan niin että kuula pääsee karkuun. Ns. ”autotallin ovea” käyttävissä lippaissa, jotka sulkevat kuulien kulun kokonaan, tämä ei tietysti ole ongelma.

Atom 6:t kuitenkin tulevat U:n muotoisesta lippaan syöttökanavasta hyvin ulos jousen voimalla, mitään jumiutumisia ei siinä esiintynyt. Jousivoima kuitenkin työntää kuulia aseeseen työnnettäessä ruttuun, joten syöttöongelmiin kannattaa sikäli varautua. Jotain puhetta on ilmeisesti ollut mahdollisesti tulevaisuudessa kuulan uusista versioista, joista jokin olisi magfed-lippaisiin sopivampi.

Käyttöä?


Atom 6:t eivät ole perinteisiä värikuulia eivät Reball-kuuliakaan, joten niille on kieltämättä löydyttävä oma käyttökohteensa. Pienen iskuenergian ansiosta ne ovat käytännöllisimmillään siellä missä tilaa ampumiseen/pelaamiseen on minimaalisesti. Esimerkiksi messuilla ne voisivat tarjota pelimahdollisuuden lajin testaamiseen pienissä tiloissa, joissa Reball-kuulillakaan ei halua ampua osumien kovuuden vuoksi. Samoin ne voisivat tarjota ensimmäisen, erittäin pehmeän kosketuksen lajiin niille, jotka tosissaan aristelevat perinteisempien kuulien osumia.

Joukkorahoituksen keräämä kiinnostus ja yleinen innostus oli myös sen verran isoa, että käyttäjäjoukosta todennäköisesti löytyy innokkuutta kokeilla kuulia vaikka millä lailla, joten ehkäpä sitä parasta käyttökohdetta ei olla vielä nähtykään :).

Alkuperäinen valmistuserä on ilmeisesti myyty valmistajan toimesta loppuun, mutta Euroopan puolelta tätä kirjoittaessa kuulia vielä löytyy (linkki alla). Tulossa on ilmeisesti myös uutta versiota ehkäpä piankin :).

Linkkejä:

atom6_003.jpg

atom6_004.jpg

Tagit