Kimmo Kainulainen

Sijainti:

Sijainti: Lahti
Postinumero:
Maa: FI

Tilastot

Uutiset: 1101
Kuvat: 4393
Youtube-videot: 407
Tiedostot: 2

World Cupista ennätyssuuri?

11.10.2017
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Kilpapaintball

Maavalleista tehdyt kentät tekevät paluun

World Cupista ennätyssuuri?

Jenkkisarja NXL:n kauden päätös Floridassa järjestetään marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna ja siitä saattaa hyvinkin tulla ennätyssuuri. Kausi on ollut kaikkiaan sarjalle erinomainen ja edellinen, kauden neljäs turnaus, joka yleensä on kauden heikoin, nosti tiimimääräänsä edellisvuoden sadasta viidestäkymmennestä yli 220 joukkueeseen.

World Cup on kuitenkin aivan omaa luokkaansa ja tänä vuonna saatetaan mennä yli 500 tiimin. Se varsinainen päälaji eli X-Ball-pelimuoto on kuitenkin tätä kirjoittaessa rajattu vähän yli 200 tiimiin, eli suunnilleen samaan kuin viimekin vuonna. Kasvua lukuihin saadaan uusilla kahden ja kolmen pelaajan joukkuein pelattavilla sarjoilla, mutta myös perinteiset 10-man ja 5-man näyttäisivät jälleen kasvavan.

Kasvua saadaan myös aikaan sillä, että osallistumismahdollisuuksia useampaan sarjaan on parannettu. Esimerkiksi 5-man-sarjaa pelataan Mounds-kentällä vain perjantaina ja lauantai-sunnuntai taas on varattu 10-man-tiimeille. Jos putoaa jatkosta, niin paikan päällä voi myös vielä koittaa ilmoittautua seuraavana päivänä pelattaviin sarjoihin, jos tilaa vain on. Tämä vaatii aikamoista ponnistelua ja palvelualttiutta järjestelyorganisaatiolta ottelulistojen kanssa, mutta NXL sekä ilmoittautumisia hoitava APPA ovat hioneet systeeminsä aika mainioiksi, mikä lieneekin yksi syy siihen että sarja on kääntynyt kasvun tielle.

Maavallit tekevät paluun


Tavallaan uutta on myös nk. Mounds, eli maavallikenttä. Eli puhtaasti kisoja varten rakennetaan eri muotoisista maavalleista alun perin vuosituhannen vaihteen tienoilla  käytetyn mallinen pelialusta, joita koitettiin Yhdysvalloissa yhtenä vaihtoehtona siirtymävaiheessa metsäkentiltä nurmelle. Kukkulat ja vallit tarjoilevat varsin erilaista pelikokemusta tasamaahan nähden, riippuen tietysti niiden asettelusta. Toisella ihan alkuperäisistä kentistä oli mm. mahdollista vaihtaa kentän puolta vastustajan täysin näkemättä, joka sitten tarjoilee mahdollisuuksia yllätysliikkeisiin aivan eri lailla kuin nykyaikaiset tasaiset alustat.

World Cupissa Mounds-kentillä lisäksi rajoitetaan kalustoa siten, että siellä pelataan joko sähköisillä mutkilla, joiden tulinopeus on pudotettu 5,5 kuulaan per sekunti  tai mekaanisilla mutkilla ilman rajoitusta. Eli kaluston puolesta pelaamismahdollisuuksia kasvatetaan isommalle joukolle kiinnostuneita. Mekaanisilla mutkilla pelaaminen tuntuukin tekevän paluuta Yhdysvalloissa.

NXL:n toiminta tuntuu kaikkiaan positiiviselta, vaikka se onkin tavallaan monopoliasemassa. Nykyisellään se on käytännössä ainoa pro-sarja Yhdysvalloissa, mutta sen sijaan että levättäisiin laakereilla, sarja kokeilee uusia asioita ja ottaa riskejäkin. Isolla voittopotilla varustettu 2-man-sarja ja mm. maavallikentän rakentaminen nielevät rahaa, joten paikalleen jähmettymisestä ei taida olla pelkoa vaikkei sarjalla sillä lailla kilpailua olekaan.

Linkkejä:

Tagit

Jaa sosiaalisissa medioissa