Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1495
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9096
Youtube-videot: 589
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Hauskanpitoa Jämsässä - 15 vuotta Suurpelejä

user image 16.08.2017
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Harrastepelit
paintball.fi

Uusi pelisysteemi osui nappiin

Hauskanpitoa Jämsässä - 15 vuotta Suurpelejä

Jämsän Paintballin järjestämistä Suurpeleistä on kasvanut puolentoista vuosikymmenen aikana tapahtuma isolla T:llä. Isojen pelaajamassojen pelaaminen on toki se pääasia mitä ei muualla pääse kokemaan, mutta samalla kun pelaajat ovat vuosien varrella tulleet tutuksi toisilleen, on pelin ympärille kasvanut myös mukavasti muuta toimintaa.

Sikäli tapahtuman ikääntyminen näkyy ihan konkreettisestikin positiivisella tavalla, että ei ollut ihan yksi tai kaksi tapausta, kun kentällä nähtiin yhtä aikaa saman perheen useamman sukupolven edustajia :). Kentällä on myös suhteessa kauniimman sukupuolen edustajia enemmän kuin normipeleissä, eli pelistä on kasvanut monelle myös sellainen koko perheen tapahtuma, johon lähdetään viikonlopuksi viihtymään afterpartyineen.

Joukkuepeliä


Tapahtuman merkitys näkyy myös ennakkovalmistautumisessa, aika moni taitaa päivittää varusteitaan nimenomaan Suurpeliä varten ja joukkueet suunnittelevat pelaamistaan erillisten johtoporttaitten kautta, toki toiset enemmän ja toiset vähemmän tosisssaan :). Joukkuepeli kun nimenomaan on se asia jolla Suurpelissä pärjää, yhteen pelaaminen ja huonokin huumori auttavat pitkälle kun päivä kuluu ja olisi toki helpompi jäädä lepoalueelle kuin lähteä taas kentälle respatorven soidessa.

Vuoden 2016 Suurpelin Vihreän joukkueen kilpiryhmän ryhdikäs toiminta oli selkeästi otettu muissakin joukkueissa huomioon ennen tämän vuoden peliä ja siltä osin homma oli tasoittunut. Kaikilla väreillä oli kilpiä joita myös käytettiin tehokkaasti. Niitä osattiin myös odottaa ja varoa sekä pelata vastaan, joten ehkäpä teho oli hieman sillä lailla pienempi.

Sen sijaan tänä vuonna eroa joukkueiden välille taisi tulla lääkintämiesten toiminnassa, Punaiselle joukkueelle etua toi se, että heillä oli aktiivisia lämäreitä reilusti. Lääkintämieskisan palkinnot menivät kyllä Vihreitten ja Keltaisten pelaajille, mutta listojen mukaan heillä oli vain muutama todella aktiivinen pyyhkeen heiluttelija, mutta Punaisessa joukkueessa tällaisia oli pitkälle toistakymmentä.

Toki osa lämäreistä ei varmaan vaivautunut keräämään pelastustensa lukuja paperille asti, mutta kuvastaa kuitenkin sitä että työmäärä jakaantui Punaisessa joukkueessa isommalle porukalle, joten kentälläkin lämäreitä oli saatavilla laajemmalla alueella niitä tarvitseville. Sivusta kuultuna joku valittelikin Punaisissa sitä ettei pääsyt lämäriksi, kun kukaan ei halunnut luopua omasta roolistaan. Lienee vaikuttanut varsinkin viimeisessä erässä, kun väsymys alkoi jo painaa ja liikettä tuli enemmän kentän ympäri.

Uuden pelimuodon riski


Paintballissa tällaisten massatapahtumien kohdalla on se riski, että pelimuotoa ei voi oikein käytännössä testata mitenkään etukäteen, joten sen toimiminen on aina pienoinen arvoitus. Tämän vuoden uuden pelisysteemin käyttö oli tässä mittakaavassa aikamoinen temppu, joka myös saatiin toimimaan.

Tietokonepeleissä respawn-paikkojen vaihtuminen eri puolille pelialuetta on helppo toteuttaa, mutta tosielämässä pelaajien siirtyminen ei onnistu samalla lailla ajatuksen nopeudella. Keskellä kenttää olevan turva-alueen ansiosta kentällepääsysuuntia vaihtamalla päästään kuitenkin samaan ideaan. Hyökkääjä pääsee eteenpäin ja puolustaja joutuu vetäytymään kun oma respa siirtyy taaksepäin, eikä kentän ulkopuolisiin siirtymisiin kuitenkaan jouduta käyttämään aikaa.

Myös se että hyökkääjä ei voi päästä kentän takarajalle, vaan peli pyörii tarvittaessa useamman kierroksen, on erinomainen muutos. Peliä ei tarvitse pysäyttää kesken kaiken uudelleenjärjestäytymisiä varten, vaan pelaajat saavat pelata aina koko erän kerrallaan. Jonain vuonna yhdessä erässä taidettiin hyökkäyksen onnistuessa aloittaa uusiksi kaksi vai kolmekin kertaa, joka sitten sotkee hieman koko päivän aikataulua ja aiheuttaa lisäkävelyä pelaajille.

Sikäli myös iso hatunnosto Anssille ja Jämsän Paintballille, että edelleen riittää intoa kehittää peliä eteenpäin. Olisi ollut paljon halvempaa järjestää peli samalla systeemillä ja tukikohtapaikalla kuin viime vuonna, sen sijaan että turva-alue vietiin keskelle kenttää. Lepoalueen rakentamiseen verkotuksineen ennen peliä ja nyt sen jälkeen purkamiseen on tainnut kulua konevoimaa ja miestyöpäivä jos toinenkin. Kuluja tulee, mutta se kertoo että Jämsässä mieluummin tehdään mahdollisimman hyvää tapahtumaa eikä vain mennä siitä mistä aita on matalin.

Ensi vuotta odotellessa kiitoksia kaikille osallisille!


Linkkejä:


Suurpelin turva-aluetta pelipäivänä…

sp2017_offield_002.jpg 

…ja nyt muutettuna takaisin normaalia vuokratoimintaa varten:

 20883432_10155668722497708_336070641_o.jpg

[Alempi kuva: Anssi Mennala]

Tagit