Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1494
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9090
Youtube-videot: 587
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

SM-liigan lohkopelit avaavat taktikointimahdollisuuksia Porissa

user image 1.08.2017
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Kilpapaintball
paintball.fi

Mestaruuskamppailun kiemurat saattavat vaatia peliliikkeitä

SM-liigan lohkopelit avaavat taktikointimahdollisuuksia Porissa

Vuosia käytössä ollut paintballin SM-liigan yksinkertaisen alkusarjan pelisysteemi oli erittäin selkeä, joukkueiden kannatti käytännössä aina pyrkiä voittamaan kaikki pelit, joskus vain alkusarjan viimeisten pelien ollessa toiselle tiimille merkityksetön. Tälle vuodelle kahdeksaan joukkueeseen ja kahteen alkulohkoon muuttunut systeemi, jossa joukkueet pelaavat lisäksi yhden pelin toisen lohkon tiimiä vastaan, avaa kaikenmoisia taktikointimahdollisuuksia. Näin erityisesti kun loppukaudesta mietitään turnauksen voittamisen lisäksi myös mestaruuskamppailua.

Käytännössä tämän vuoden mestaruuskamppailu on tällä hetkellä Fieldfighterin, Helsinki Cyclonen ja Trivogan välinen. Fieldfighter on kahden kierroksen jälkeen 15 pisteessä ja Cyclone sekä Trivoga 12 pisteessä molemmat. Matemaattisia mahdollisuuksia on muillakin, mutta se vaatisi kaikkien kärkikolmikon tiimien kyykkäämistä, joten pohditaan niitä sitten jos niin tapahtuu.

Porissa paremmuus ratkotaan näistä alkulohkoista:

Lohko A Lohko B
Fieldfighter Helsinki Cyclone
Dream Team Trivoga
Urho Takeover
PPW PH Paintball

Kolmen pisteen etumatkan ansiosta Fieldfighterille riittävät mestaruuteen kakkossijat kauden jälkipuoliskon kaksista kisoista. Heidän kannaltaan tilanne on selkeä, finaalipeliä tärkeämpää on päästä jatkoon ja ennen kaikkea voittaa semifinaalissa. Ja tietysti jos vaikka Porissa tulee finaalivoittokin, niin tilanne vain paranee.

Sekä Cyclonen että Trivogan kannalta tilanne on monimutkaisempi: kummankin joukkueen kannalta heidän pitäisi voittaa sekä Porissa että Vierumäellä ja Fieldfighterin pitäisi jäädä kerran kolmanneksi ja kerran toiseksi, jolloin tiimit olisivat tasapisteissä. Tällöin mestaruus menisi suuremman ykköspaikkamäärän ansiosta kaksi viimeistä kisaa voittaneelle. (Olettaen että mennään vanhalla tie-break-systeemillä, WPBO:n sääntökirjasta ei muuten taida löytyä sarjapisteistä mitään sääntöjä, joten sekin asia olisi hyvä käydä läpi vaikka Porin kapteenien kokouksessa.)

Näin ollen kun pelkkä kaikkien omien pelien voittaminen ei riitä, niin tämä voi johtaa taktikointiin semifinaalipelien vastustajien suhteen, jos alkusarjan pistetilanne sattuu olemaan sellainen että siihen on varaa. Normaalistihan pahinta vastusta toivoisi toiseen päätyyn vasta finaalissa, mutta Porissa Cyclone tai Trivoga voi ottaa sen kannan, että Fieldfighter pitää kohdata jo välierässä jos mahdollista. Fieldfighterin kannalta järkevää taas on välttää näitä vastustajia ennen finaalia, jos siihen on mahdollisuus. Toki Cyclonen tai Trivogan tappio Fieldfighterille semifinaalivaiheessa sitten aika pitkälle sinetöisi hävinneen joukkueen mestaruusjahdin, mutta jos ainoa tavoite ovat kultamitalit, niin eipä sillä ole niin merkitystä.

Tilanteen ollessa tämä voidaan alkusarjan loppuvaiheessa nähdä normista poikkeavia pelejä tai vaikka luovutuksia, kun tiimit pyrkivät varmistamaan itselleen soveliaan tilanteen jatkopelien suhteen. Ne voivat johtaa kärjen lohkojärjestyksen muuttumiseen tai vaikka yllättävienkin tiimien pääsyyn jatkopeleihin.

Lohkojen extrapeleistä lisäkiemuroita

Lohkojen ulkopuolisten pelien vuoksi tilanne voi itse asiassa mennä niin hassusti, että jos arpa vie esim. Fieldfighterin ja Cyclonen pelaamaan Porissa alkusarjan viimeisessä pelissä vastakkain, niin molempien tiimien edun kannalta voisi olla parempi matsin häviäminen, riippuen alkusarjan tilanteesta. Näin esim. silloin jos Cyclone haluaa kohdata FF:n semifinaalissa ja FF tekisi sen mieluummin finaalissa, FF:n ollessa lohkonsa kärjessä ja Cyclone omassaan kakkosena ja Cyclonen voittaessa alkusarjan viimeisen pelin he nousisivat lohkokärkeen. Tulisi mielenkiintoinen matsi :).

Lohkojen ulkopuoliset matsit on ainakin tähän asti pelattu alkusarjan viimeisinä, joten kapteenien kokouksen arvonnassa selviävä ottelujärjestyskin voi nousta merkittäväksi, jos joukkueet haluavat taktikoida. Viimeisenä pelaavilla ollen luonnollisesti ne parhaat paikat järjestellä sijoituksia, jos vain omat pelit ovat menneet sopivan hyvin. Noin urheilullisuuden kannalta lohkojen ulkopuoliset matsit kannattaisi ehkä siirtää vähän aiemmin päivällä pelattaviksi. Tokihan taktikointi on alkusarjan viimeisissä peleissä aina mahdollista, mutta kun matsin lopputulos vaikuttaa kahteen tiimiin saman lohkon sisällä niin hyödylliset tilanteet ovat vähemmän todennäköisiä. 

Joka tapauksessa Porin kierroksen peleistä taitaa tulla mielenkiintoista seurattavaa :).

Linkkejä:

Tagit