Kimmo Kainulainen

Tilastot

Uutiset: 1494
Tapahtumat: 1
Kuvat: 9090
Youtube-videot: 587
Tiedostot: 18
Ryhmät: 1

Junnupaintballia - millä ikärajoilla?

user image 8.11.2021
Kirjoittaja: Kimmo Kainulainen
Kategoria: Seuratoiminta
paintball.fi

Yhtenäisiä suuntaviivoja haussa?

Junnupaintballia - millä ikärajoilla?

Nuorille suunnattu paintball on viime vuosina kasvanut kivasti ja sitä tarjoavat ovat lisääntyneet ja näyttäisi että sama positiivinen suuntaus jatkuu. Junnupaintballin tarjonta on kuitenkin saanut vähän sekalaisiakin muotoja, joten ehkäpä vaikka seurojen olisi hyvä rakentaa jonkinlaisia ohjenuoria vaikkapa Suomen Paintball-liiton kautta?

Paikallisestihan sillä ei niin olisi väliä kunhan pelataan :). Mutta jos ja kun junnutoiminta laajenee ja alkaa tulla enemmänkin valtakunnallista yhteistoimintaa, niin yhteiset ikärajat olisivat kuitenkin hyvät olemassa. Menee vähän hankalaksi jos jossain päin on totuttu toimimaan vaikka 8-12 vuoden ikäryhmässä ja toisaalla taas vaikka 10-14 vuotiaiden ryhmissä, yhdistele siinä sitten varsinkin jos on vielä eroa pelivälineissäkin.

Varsinainen kisatoiminta ei toki nuorilla ole se päällimmäinen juttu, mutta pelireissut ja muiden samanikäisten harrastajien tapaaminen enemmän tai vähemmän kilpailullisissa tapahtumissa on kuitenkin aika iso osa mitä tahansa urheiluharrastamista.

Ikärajat


Muissa – isommissa - lajeissa ryhmissä mennään yleensä varsin tiukasti vuosittaisilla ikäluokilla. Sehän olisi tietysti hienoa että joskus paintballissakin voitaisiin toimia näin, mutta tämä taitaa olla vielä vähän kauempana tulevaisuudessa varsinkin pienemmillä paikkakunnilla, joten jonkinlaiset muutaman vuoden iät kattavat ryhmät taitavat olla realismia.

Nuorilla jo nykyisten pelaajienkin joukossa on tietysti nähtävissä se että kasvuvauhti voi olla varsin erilainen, toiselle käy täysikokoisella kuulalla pelaaminen jopa vuosia ennen kuin toiselle, joten sellainenkin on hyvä huomioida.

Varusteet


Iän lisäksi paintballissa systeemejä jakavat tietysti varusteet. Varsinaisten .68 kaliiberin värikuulien lisäksi tarjolla on .50 kaliiberin kuulaa ja niitäkin voidaan ampua erilaisilla lähtönopeuksilla. Lisäksi Nerffit ovat nuoremmille hyvä askelma paintballia kohti, samoin kuin aivan pientä kuulaa käyttävä Gel Ball, joka tuntuu olevan maailmalla nousussu, liekö vielä Suomessa käytössä?

Varusteissa valmistajien asettamat ikärajat toimivat tietysti rajoina nekin.

Kansainvälisiä rajoja


Paintballiin on kisapuolella nuorille jo ehtinyt käyttöön sen verran virallisia ikärajoja, että nuorten maajoukkueturnauksissa on U16- ja U19-tasot, eli ”under 16” ja ”under 19” rajoittamaan sitä kuka saa osallistua mihinkin. Samat systeemithän ovat käytössä esim. valtavirran palloilulajeissa, tosin sielläkin saattaa olla esim. U17-tasoa käytössä myös.

Vähän varttuneempien varsinaisessa kisatoiminnassa kansainväliset ikärajat toimivat vähän kuin automaattisesti myös meidän toimintaamme ohjaamassa, eri-ikäisten maajoukkueet antavat aika houkuttelevan maalitaulun johon nuori voi tähdätä.

Kotimaassa sekalaista


Nyt erilaiset ikärajat ovat seuroissa varsin sekalaisia ja alan yrityksilläkin on varsin kirjavia systeemejä siihen minkälaisia palveluja minkäkin ikäisille tarjotaan. Yhtäällä on otettu nerffit käyttöön ensimmäiseksi portaaksi, toisaalla taas vannotaan .50 kaliiberin kuulien nimeen kaikille nuoremmille.

Toki firmoille erilaiset ikärajat ja varusteet voivat toimia myös ihan markkinoinnin vuoksi kilpailijoista erottumiseen. Kun on useampiakin erilaisia vaihtoehtoja tarjota tarkemmin rajatuille ikäryhmille, niin asiakkaalle valitseminen helpottuu, joten sillä lailla firmojen toiminta ei välttämättä osu yksiin seurojen kanssa.

Minkälaisilla ikärajoilla/varusteilla teillä seurassa tai yrityksessä nykyisellään järjestetään pelejä?

Mikä on käytännössä todettu toimivaksi ja mitä kannattaa välttää?

Olisiko jonkinlaisille yhteisille suuntaviivoille tarvetta?

 

 

 

 

Jani Leskinen
08/11/21 11:33:18 @jani-leskinen:

Hieno avaus tärkeään aiheeseen, kyllä varmasti liittokin voisi tästä tehdä jonkinlaisen ohjeistuksen. Tässä kuitenkin omaa henkilökohtaista kokemustani ja ajatuksia aiheesta:

.50 cal kuulat ovat avanneet lajillemme aivan uuden mahdollisuuden sopia aina vain laajemmalle käyttäjäryhmälle.

Itse suosittelen .50 cal kuulia ihan kaikille vuokrapelaajille iästä riippumatta. Osuma on "riittävä" tuomaan lajimme jännityksen mukaan mutta samalla huomattavasti heikompi kuin .68 kuulalla. 

Kaikki jotka ovat pelejä vetäneet tietävät että lähes jokaisella kerralla .68 kuulaa käytettäessä jotakuta pelaajaa sattuu vähän keskivertoa enemmän. Väitän että ikävä kyllä nämä sattumiset eivät kannusta yksilöä suosittelemaan lajia eteenpäin. Juu laji saa "rajun" maineen ja tavallaan se on osa viehätystä, mutta kyllä se .50 cal pistos riittäisi adrenaliinin eritykseen myös. Sitten kun lajiin on innostuttu pienemmällä kuulalla niin siirtyminen .68 on luonnollista omien varusteiden ja kisailun kautta. 

Jos minä nyt pyörittäisin pelejä työkseni tekisin sen aina .50 kuulalla. 

Sitten näihin ikärajoihin, olen nyt kolme vuotta pyörittänyt viikottain junnupainttia ja siellä on ollut pelaajia 7-vuotiaista ylöspäin. 

Kokemukseni mukaan 7 vuotias on vähän liian nuori ja usein pieni lajiin. 

8-9 vuotiaille pumpputoimiset Splatmaster-haulikot ovat sopivimpia mutkia. Puoliautomaattiset .50 cal aseet ovat usein liian painavia ja isokokoisia sekä osumat vielä liian kovia. 

10 - 14 vuotiaille puoliautomaattiset .50 cal aseet ovat oikein hyvä alusta lajin aloittamiseen ja homma toimii mukavasti. 

15 vuotiaat alkavat olla valmiita .68 cal peliin mutta yhä suosittelen aloittamaan .50 cal aseilla ja vasta kun laji aidosti kiinnostaa ja innostaa niin sitten siirrytään ylöspäin. Me harrastajat kuitenkin tiedämme että iso aikuinen mieskin menee tajuttomaksi kun oikein kohdalle .68 osuu läheltä. 

Omat henkilökohtaiset ohjeeni: 

8-10 v ei vielä .50 puoliautomaatteja 

10 - 16 v .50 puoliautomaateilla lajiin mukaan ja sitten eteenpäin .68

Mielestäni 12v ja hyvillä suojauksilla (koko pää, vartalo + alapään suojat) on ihan alin ikä millä antaisin pelata .68 cal kuulalla. 

KAIKKI OVAT YKSILÖITÄ! 

Meillä on Urhon junnukoulussa kolme vuotta sitten aloittanut kaveri 9 vuotiaana ja hän siirtyi tänä kesänä 12 vuotiaana .68 Urho Green joukkueeseen ja on nyt pelannut kaksi .68 turnausta. 

Oma poikani pelasi ensimmäisen Suurpelin .68 cal kuulilla juuri kun täytti 12v ja sen jälkeen sitten .68 turnauksiin.

Urhon junnukouluun tuli tässä loppukesästä 7v kaveri joka ei oikein jaksanut kannatella .50cal puoliautomaattia. Tahto oli kova ja isä tukemassa. Kaverille ostettiin remote-letku että pullo saatiin reppuun ja näin asepaketti pienemmäksi ja kevyemmäksi. Kaveri pätkii jengiä kentällä ja tykkää. 

Viime tiistaina 15v kaverilla tuli itku silmään kun osui .50 cal reiteen. 

TÄRKEÄÄ on selvittää kunkin omat rajat ja erittäin tärkeää alaikäisten pelaamisessa on vanhempien tuki. 

ESIMERKKI: aina kun tiistain Urhokouluun tulee uusi junnu toimitaan seuraavasti

Ensin harjoitellaan ampuma-asentoa ja ampumista maaliin. 

Seuraavaksi pelaaja ampuu kouluttajaa noin 10 metrin päästä yhden kerran ja sitten kouluttaja ampuu pelaaja yhden kerran. Tässä pelaaja saa tuntuman mitä se on kun ammutaan kohti ja voi päättää liittyykö peliin vai ei. Noin 95% pelaajista on kyllä lähtenyt mukaan peliin ja loppu 5% muutaman pelin laidalta katsottuaan myös. 

(Olen todennut että tässä kohtaa on parasta ampua junnua maskiin/boxiin/suojaliiviin, eikä niinkään kipeään paikkaan. Tässä testissä on enemmän kyse jännityksen purkamisesta eikä toteuttaa pahinta mahdollista osumaa. Kun osuma napsahtaa maskiin saa junnu sen pahimman pelon pois ja on valmis peleihin muiden kanssa. Toki niitä "kipeitä" osumia sitten pelissä välillä tulee mutta .50 cal on sopivan heikko ja peleissä on jo adrenaliinia auttamassa.) 

Mielelläni kerron enemmänkin junnupelien vetämisen kokemuksia jos jollain on jotain kysyttävää. Toivottavasti muutkin kerrotte omia kokemuksia. 


Jani Leskinen
08/11/21 11:45:46 @jani-leskinen:

Sopivasti Facebook muistutti että juuri 6 vuotta sitten oli kaverit pelaamassa Vierumäellä.

Rivissä on muutama 1. Div hopeamitalisti kaudelta 2021  Laugh

junnut 2015.PNG


NopeaHopea
08/11/21 12:51:20 @nopeahopea:

Komppaan Juicea, erittäin hieno keskustelunavaus tärkeästä aiheesta!

Omassa vuokraustoiminnassa (SPARTA paintballvuokraamo Tampereella) olen vuosien saatossa huomannut, että 8-9 luokkalaiset alkavat olla sopivan ikäisiä sekä henkisesti että fyysisesti ottamaan vastaan .68 värikuulan osuman sekä riittävän kyvykkäitä pelaamaan turvallisuusohjeet huomioiden. Luonnollisesti yksilötasolla voi olla paljonkin hajontaa. Tämän nuoremmille en itse suostu vuokraamaan pelivälineitä / ohjaamaan pelitapahtumia. Mielestäni .50 värikuulat sopivat tätä nuoremmille pelaajille parhaiten.

Kannatan ehdottomasti ajatusta, että SPBL toteuttaisi suosituksen / ohjeistuksen ikärajoista sekä käytettävistä värikuulista / suojavarusteista. Paintballvuokrausta harjoittavilla tahoilla on vaihtelevasti omakohtaisia kokemuksia lajista. Osalla vuokrayrittäjistä ei ole välttämättä itsellä minkäänlaista kokemusta lajista kun taas osalla on kymmenien vuosien kokemus lajin aktiiviharrastamisesta. Ohjeista hyötyisivät erityisesti myös vanhemmat, jotka harkitsevat  pelitapahtuman järjestämistä tai uuden harrastuksen aloittamista lapsilleen.


Jani Leskinen
08/11/21 12:54:39 @jani-leskinen:

Vielä Urhon junnukoulusta: 

Aina ensimmäinen 30 min harjoitellaan ampumista ja liikkumista erilaisin radoin ja ampumatehtävin. 

Sitten 60 min pelataan erilaisia formaatteja kuten esim. lipunryöstö, puolustus/hyökkäys ja speedball. 

Tässä linkki videoon toissa tiistailta: https://youtu.be/Bn5NXtKsnHE


Tagit