Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1360
events: 1
images: 9094
youtube videos: 440
Files: 18
Groups: 1

Tilastoja SPBL:n kaudesta 2021

user image 27.09.2021
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Kilpapaintball
paintball.fi

Pelit ja pisteet taulukkoon

Tilastoja SPBL:n kaudesta 2021

Suomen Paintball-liiton kisakausi on päättynyt, joten on jälleen se aika vuodesta kun päästään tutkailemaan tilastoja joukkueiden edesottamuksista. Taulukoihin on tuttuun tyyliin koottuna joukkueiden kaikki pelit kauden mittaan yhteenlaskettuna sekä eriteltyinä eri vastustajia vastaan.

Voitettujen pelien määrät toki aika pitkälle noudattelevat sarjataulukon lopullista järjestystä, mutta erojakin löytyy. Tehdyissä ja vastustajalle annetuissa pisteissä onkin sitten enemmän vaihtelua ja ne toki kertovat myös erilaisista pelityyleistä.

Pelattujen pelien yhteismäärien tasaisuus taas kertoo sen, että peinttivuosi 2021 liittyi myös siihen harvaan joukkoon, jossa ei nähty lainkaan joukkueiden poisjääntejä kesken kauden. Näin koronapandemian seassa se onkin aikamoinen erikoisuus, ennen kautta sitä tuskin olisi uskaltanut veikata.

Virheet ihan mahdollisia :). Tilastot löytyvät jatkossa myös sarjataulukoiden kanssa samoilta sivuilta:

(Kuvista aukeaa klikkaamalla isommat versiot omaan ikkunaansa.)

2021_smliiga_tilastot.PNG

2021_1divisioona_tilastot.PNG

Keskinäisten kohtaamisten määrä


Huomionarvoista on myös, että joukkueiden keskinäisten pelien määrä vaihteli tänä vuonna huomattavasti, divarissa yhdestä viiteen ja liigassa peräti yhdestä seitsemään kohtaamiseen. Oikein huonolla tuurilla jotkin joukkueet olisivat voineet jäädä kohtaamattakin.

Turnausten otteluohjelmat ovat perinteisesti perustuneet senhetkiseen sarjataulukon tilanteeseen, joten jos joukkueet sattuvat pysymään sopivilla sijoituksilla listan eri päissä pitkin kautta, niin ne eivät vain kohtaa. Semifinaaleihin jatkuvasti pääsevät ja alemmassa loppusarjassa toistuvasti pelaavat sitten taas vääntävät vastakkain useammankin kerran. Liigassa kärkijoukkueiden tasaisuus ja vaihtumattomuus sitten aiheutti tämän, sama olisi toki voinut tapahtua aiemminkin.

Tätä voisi välttää tekemällä alkusarjojen otteluohjelmat kauden alussa etukäteen siten, että vastukset jakaantuisivat mahdollisimman eri turnauksiin tasan. Tämä kuitenkin luo omat ongelmansa, varsinkin jos tulee poisjääntejä, eikä systeemi oikein salli osallistumista yksittäisille kierroksille alemmissa sarjoissa, mitä mahdollisuutta on pidetty hengissä, vaikkei sen käyttäjiä oikein ole ilmaantunutkaan. Mutta ei sekään oikein tunnu oikealta, että niinkin pienessä kuin seitsemän joukkueen sarjassa tiimit eivät osu yhteen kuin kerran kaudessa.

Tags