Kimmo Kainulainen

Stats

News: 1433
events: 1
images: 7193
youtube videos: 495
Files: 18
Groups: 1

Lakiehdotus uhkaa airsoftia ja paintballia Kanadassa

user image 6.03.2021
By: Kimmo Kainulainen
Posted in: Lainsäädäntö
paintball.fi

C-21:n läpimenolla olisi isoja vaikutuksia

Lakiehdotus uhkaa airsoftia ja paintballia Kanadassa

Kanadassa ”C-21”:n nimellä tunnetuksi tullut lakialoite huolestuttaa airsoft- ja paintball-harrastajia. Aloite on aselakien kiristämiseen suunnattu ja samalla se myös uhkaa vähän niin kuin sivumennen kaikkia oikeita aseita muistuttavia pelivälineitä.

Esityksen teksti on sikäli väljästi kirjoitettu, että kaikki tuliaseita muistuttavat esineet luokiteltaisiin jatkossa tuliaseiksi. Ja sen jälkeen kaikki tämän määritelmän mukaiset tuliaseet, joiden lähtönopeus on _alle_ 152,4 metriä/sekunti, olisivat kiellettyjä. Eli valtaosa oikeita aseita muistuttavista airsoft- että värikuula-aseista. Ja ongelmana on tietysti se, että kuka sitten käytännössä määrittelee mikä muistuttaa tarpeeksi oikeaa asetta. Onko esim. perinteisellä piipun päällä olevalla hopper-lippaalla varustettu värikuula-ase oikeaa muistuttava vai ei?

(3.‍2) For the purposes of sections 99 to 101, 103 to 107 and 117.‍03, a firearm is deemed to be a prohibited device if

(a) it is proved that the firearm is not designed or adapted to discharge a shot, bullet or other projectile at a muzzle velocity exceeding 152.‍4 m per second or at a muzzle energy exceeding 5.‍7 Joules; and

(b) the firearm is designed or intended to exactly resemble, or to resemble with near precision, a firearm, other than an antique firearm, that is designed or adapted to discharge a shot, bullet or other projectile at a muzzle velocity exceeding 152.‍4 m per second and at a muzzle energy exceeding 5.‍7 Joules.

Näiden myynti niin kaupoissa kuin ihmisten kesken (sale and transfer) olisivat myös kiellettyä, eli uudet lajista kiinnostuneet eivät voisi mitenkään hankkia pelivälineitä. Käytännössä koko joukko pelikenttiä sekä alan kauppoja kärsisi saman tien ja harrastaminen näivettyisi. Näistä ei myöskään maksettaisi mitään korvauksia ja alan kaupoillahan on tietysti varastoissaan tavaraa, jota ei saisikaan myydä.

Esityksen taustalla lienee idea, että esim. kun poliisi näkee työssään mitään asetta muistuttavaa, niin hän voi reagoida siihen niin kuin se olisi oikea ase. Rikollisiahan tämä ei hidasta, vaan kärsijöinä ovat lainkuuliaiset kansalaiset.

Harrastajat pyrkivät estämään esityksen tai ainakin muuttamaan sitä. Tietoisuutta tilanteesta ja esityksen vaikutuksesta ja kanadalaiset voivat allekirjoittaa vetoomuksen parlamentin sivuilla. Tätä kirjoittaessa vetoomuksessa on reilut 27 000 allekirjoitusta ja se sulkeutuu 26.3.2021. Ulkomaalaiset eivät sitä voi tehdä, mutta heille on luotu kansainvälinen vetoomus.

Läpimennessään aloite voisi hyvinkin toimia mallina myös muille maille. Erityisesti Yhdysvalloissa on jo pitkään ollut puhetta aselakien kiristämisestä ja nyt vaalien jälkeen tilanne saattaa hyvinkin johtaa lakiesityksiin sielläkin, joten sillä lailla esimerkkiä ei kaivattaisi.

Suosittu Youtube-kanava The Wolf’s Den ottaa kantaa:

 

Tags